Přestávky venku, v jídelnách dvoumetrové rozestupy, představuje si ministr Plaga systém ve školách

Ministr školství Robert Plaga
Ministr školství Robert Plaga
Foto: Se svolením Vlády ČR
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 5. 2020

Ministr školství Robert Plaga nepočítá se scénářem, že s lepšící se situaci v rámci epidemie by uspíšil návrat žáků prvního stupně do škol, a to před 25. květnem. Povinně nemusejí vracet sni učitelé z rizikových skupin. Jak to ale bude ve školách vypadat o přestávce a v jídelnách? Na to ministr odpověděl v rozhovoru pro iDnes.

Plaga prvotně upozornil na to, že školy musí zajistit, aby se školáci neshlukovali. Rizikové tedy budou přestávky mezi jednotlivými hodinami. Právě během nich dochází k rizikovému setkávání v hloučkách.

"Přestávky samozřejmě mít budou. Když jsem mluvil o tom, že se nemají děti při příchodu do školy shlukovat na jednom místě, aby nevznikaly takzvané špunty, aby nebylo moc lidí na jednom místě, režim o přestávkách rozhodně nebude takový, jaký jsme znali, protože bychom popřeli smysl, že se skupiny mezi sebou nepromíchají," uvedl ministr školství.

V systému přestávek podle Plagy musí být dojít k eliminaci toho, že se školáci budou shlukovat. "Přístup o přestávkách bude takový, možná v různých časech, aby se skupiny patnácti dětí neprotly. Přestávkový režim proběhne, ale standardní přestávka, jak jsme ji znali do 11. března, že děti běhají po chodbách, nebude. A doporučení, pokud to je aspoň trochu možné, je trávit přestávky venku."

Pokud se týká jídelen, musí být při výdeji dodržován nějaký systém. Rozhodně půjde o dvoumetrové rozestupy.

"Platí v nich pravidla, že se nesmí skupiny promíchat, ať už při výdeji, ale i při konzumaci. Pokud se obědy budou vydávat postupně, budou se zachovávat dvoumetrové odstupy, tak by jídelny mohly fungovat. Pokud by to v některých jídelnách zajistit nešlo, je možný i režim studených obědů a jejich konzumace ve třídě v homogenních skupinách. Věřím, že tato pravidla budou proveditelná. Byť, pokud bude na té škole velký počet žáků, bude to muset být řešeno nějakým fázováním," dodal ministr.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.