Reklama:

Velikonoce jsou za rohem. Adam Vojtěch nastínil, jak to nejspíš bude vypadat v rámci opatření

Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 2. 2021

Velikonoční pondělí, které se tradičně nese ve znamení vajíček, koled a pomlázky, letos připadne na 5. dubna. Je vysoce pravděpodobné, že svátky jara se uskuteční v době, kdy v Česku pořád bude omezen život kvůli řadě vládních opatření. A zdá se, že ani o populárním svátečním dni to nebude jinak. "Pokud se podíváme na predikce, jak je prezentoval pan profesor Dušek z ÚZISu, tak nejsou optimistické," řekl pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví a člen představenstva firmy Krajská zdravotní Adam Vojtěch (34).

Reklama:

Do letošních Velikonoc zbývá více než 6 týdnů, ale už nyní je téměř jisté, že na průběh svátků bude mít výrazný vliv současný vývoj epidemie. V roce 2020 se lidé v Česku museli obejít bez koledy, přípitků i sousedských návštěv. Patrně ve stejném duchu to zůstane i letos.

Reklama:

"Těžko přesně říct, jak se situace bude vyvíjet. Pokud se podíváme na predikce, jak je prezentoval pan profesor Dušek z ÚZISu, tak nejsou optimistické. Nelze očekávat, pokud nastanou Velikonoce, že situace bude natolik klidná, že by byla uvolněna veškerá opatření. Samozřejmě pokud jde o návštěvy domácností, tak tam to není ani v tuto chvíli nějak regulováno a je to na zodpovědnosti každého člověka, hlavně v tomto kontextu, a to platilo i před Vánoci. Pokud se lidé chtějí nějak navštěvovat, tak to není ideální stav. Pokud k tomu dojde, měli by se nechat otestovat, aby věděli, jak na tom jsou, ale jak říkám, situace pokud jde o Velikonoce optimální patrně nebude," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz Adam Vojtěch svůj pohled na situaci, která rozhodně není z pohledu vývoje epidemie na území České republiky ideální.

K dnešnímu odpoledni bylo podle dat ministerstva zdravotnictví volných 15 procent lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče (JIP), pro pacienty s covidem bylo volných zhruba 160 lůžek. Standardních lůžek s kyslíkem je pro nakažené k dispozici přes 750. Další volné kapacity jsou ještě na takzvaných reprofilizovaných lůžkách, která jsou jinak určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti. Nemocniční péči vyžadovalo v sobotu 6021 nakažených, asi o 500 méně než předchozí den. V mezitýdenním srovnání je ale hospitalizovaných asi o 400 více.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: