Podvodníci vyrábí nanoroušky pomocí fixy. Z obličeje lidem nic strhávat nebudeme, vzkázala policie

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Archiv ŽivotvČesku.cz
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 24. 2. 2021

Základní výbavou v boji s epidemií jsou roušky a respirátory. Od půlnoci vláda zpřísnila používání ochrany dýchacích cest, na veřejnosti už nebudou stačit látkové roušky, vyžadovány jsou respirátory či dvě chirurgické roušky najednou. I v této kritické situaci se najdou lidé, kteří chtějí nařízení obejít a sdělují si rady a tipy, jak systém ošvindlovat. "Při kontrolách nebudeme lidem sundávat a prozkoumávat roušky, či respirátory. Primární zodpovědnost je na každém občanovi," uvedl pro ŽivotvČesku.cz policejní mluvčí David Schön.

Látkové roušky, které stačily při jarní vlně, už v boji s koronavirem podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (50) v současné době nestačí. Na vině jsou nebezpečné mutace, které se Českou republikou šíří. Britská mutace v Česku dominuje a Národní referenční laboratoř také zkoumá sedm vzorků, které zřejmě prokážou, že se v zemi šíří také tzv. jihoafrická mutace. Ta je nebezpečná tím, že podle vědců zřejmě umí obejít očkování.

Přesto, že se u nás situace dramaticky zhoršuje každým dnem a nemocnicím hrozí kolaps, část obyvatelstva se odmítá řídit tím, co vláda nařizuje. Od půlnoci ze středy na čtvrtek skončí povolení nosit látkové roušky. Na veřejných místech budou vyžadovány respirátory, nanoroušky či dvě chirurgické roušky naráz.

Někteří lidé si na sociálních sítích sdělují nápady, jak nařízení obejít. Redakce ŽivotvČesku.cz již informovala, že někteří lidé jednu roušku odstřihnou a použijí jen šňůrky, aby to vypadalo, že na obličeji skutečně mají dvojnásobnou ochranu.

Další trik je ještě triviálnější. Lidé si sdělují tipy, že stačí použít fixu a na klasickou roušku napsat, že je to nanorouška. Redakce zjišťovala, jak se k takovým podvodům bude stavět policie.

"Policisté budou při kontrole dodržování vládních opatření postupovat stále stejně. Respirátory a roušky prodávané na českém trhu jsou od výrobce označeny, tedy kontrola nebude problematická. V případě použití chirurgické roušky je podoba těchto roušek naprosto zřejmá a problém při kontrole by neměl nastat. Stejně tak je rozpoznatelná látková rouška. Rozhodně však při kontrolách nebudeme lidem sundávat a prozkoumávat roušky, či respirátory. Primární zodpovědnost je na každém a případné návody na obcházení platných opatření jsou jen ukázkou nezodpovědnosti osob, které je šíří," uvedl pro ŽivotvČesku.cz policejní mluvčí David Schön.

Podobné švindlování ale policie rozhodně nedoporučuje. V krajním případě by lidé, kteří nařízení ignorují a vědomě nemoc šíří, mohli být vyšetřováni pro podezření z trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.