Nejdůležitější není muzika, ale být na světě a žít. Z viru mám obavy, přiznal Felix Slováček

Hudebník Felix Slováček
Hudebník Felix Slováček
Foto: Nextfoto
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 25. 2. 2021

Není člověka, kterému by do života nějakým způsobem nezasáhla epidemie koronaviru, která sužuje Česko už téměř rok. První případy byly v České republice zachyceny loni v březnu. Kvůli vládním restrikcím je mnohým lidem znemožněno pracovat. Mezi ně patří i legendární hudebník, skladatel a dirigent Felix Slováček (77), který nemůže hrát a vystupovat. Pro ŽivotvČesku.cz promluvil o tom, kde tráví koronavirovou dobu, jak na celou situaci pohlíží a jaký má názor na očkování proti nemoci covid-19.

Česko je sevřené sílící epidemií koronaviru, kdy denní nárůsty nakažených lidí výrazně rostou a stejně tak je to i s počtem pacientů, kteří bojují o život. V nemocnicích je téměř 7 tisíc lidí s covidem, podle dat ministerstva zdravotnictví jich je k dnešnímu dni 1432 v těžkém stavu. Řada oblastí je vážně zasažena a výjimkou není ani kultura, kdy kvůli vládním opatřením umělecká sféra zcela utichla.

Do života to zasáhlo také úspěšnému hudebníkovi Felixovi Slováčkovi, který musel ze dne na den přestat hrát a všechna svá vystoupení zrušit. "Nelze to vnímat jinak než tragicky. Muzikanti, herci, umělci – musíme to nějak vydržet, protože důležité je žít a být na světě. Musíme čekat, jak to dopadne. Zatím ještě nejsem očkovaný, ale šel bych hned, jak by mi to nabídli. Mám z viru obavy," řekl 77letý Felix Slováček pro ŽivotvČesku.cz.

Naštěstí alespoň jeho partnerka a malířka Lucie Gelemová (37) pracuje mimo svoji uměleckou profesi. "Na rozdíl ode mě má zaměstnání, od pondělí do pátku je v práci. Od léta je zaměstnaná na Pražském hradě. Ve volných chvílích jezdí na chalupu do jižních Čech, tam maluje. Já čekám, jak to všechno dopadne," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz legendární muzikant, který byl 28. října 2013 vyznamenán medailí Za zásluhy od prezidenta Miloše Zemana.

Současný stav v zemi a nemožnost hrát a normálně pracovat se mu těžko popisuje. Nepříjemná je také nejistota plynoucí ze stále se zhoršující epidemické situace, kdy se vše mění každý den.

"To, že nemohu vystupovat a hrát pro lidi – těžko se to popisuje. Člověk neví, co dál. Nejdříve jsem čekal do léta, pak do Vánoc, teď budu čekat asi až do dalších Vánoc. Mezitím sleduju, co se kolem děje a nakonec může být člověk rád, že žije. Není primární muzika, ale nyní je nejdůležitější být na světě. Radši nikam nechodím, dodělávám si věci, které jsem dříve nestihl. Přes týden jsem v Praze a víkendy trávím s Lucií v jižních Čechách," dodal Felix Slováček pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.