Dvě zprávy, jedna lepší a druhá horší. Primář infekčního oddělení promluvil o vývoji epidemie

Covid - ilustrační snímek
Covid – ilustrační snímek
Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 26. 2. 2021

Počty nových případů koronaviru v Česku dál stoupají, ve čtvrtek jich laboratoře potvrdily 14.457. To je zhruba o 2800 víc než před týdnem a téměř o 700 víc než ve středu. Zatíženost nemocnic nepolevuje, hospitalizovaných je kolem 7200, z toho ve vážném stavu bylo ve čtvrtek rekordních 1531 pacientů. Pro ŽivotvČesku.cz zhodnotil současný vývoj primář Pavel Dlouhý z infekčního oddělení Masarykovy nemocnice. A z jeho úst padly dvě zprávy.

Sílící epidemie koronaviru přiměla vládu k plánu na tři týdny ještě víc omezit volný pohyb a vzájemné kontakty. Pravděpodobně od pondělí 1. března chce vláda zakázat pohyb mezi okresy, zavřít se mají školky i školy a další část obchodů. 

"Špatnou zprávou je, že v celé republice stoupají počty hospitalizovaných nejen na standardních lůžkách, ale i covidových. Zatížení intenzivních lůžek je vyšší než bylo v předchozích vlnách epidemie, což samozřejmě komplikuje péči, protože je k ní potřeba vysoce kvalifikovaný personál. Dobrou zprávou je, že díky očkování a proočkování většího množství zdravotníků klesla nemocnost. Tedy jen výjimečně dojde k nákaze zdravotníků a spíše se setkáváme s tím, že jsou přetíženi, nikoliv kvůli infekci. A je to dobrá zpráva pro veřejnost, že očkování opravdu funguje," řekl pro ŽivotvČesku.cz respektovaný odborník Pavel Dlouhý.

Nyní se očkují především zdravotníci, klienti a zaměstnanci domovů pro seniory a senioři nad 80 let. Od soboty se budou moci do systému registrovat pracovníci škol, které vytipují jejich ředitelé. V první etapě očkování mají mít nárok na vakcínu především lidé od 55 let, pracovníci zajišťující provoz školek, speciálních škol, výchovných ústavů, prvních a druhých tříd základních škol či školských poraden.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.