Velikonoce klepou na dveře. Bezpečnostní expert nastínil, co může Česko poslat do 5. vlny epidemie

Bezpečnostní expert Andor Šándor
Bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 3. 2021

Velikonoční pondělí letos připadne na 5. dubna. V současnosti platí přísnější opatření zejména v souvislosti s omezením pohybu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (50) dal v pátek najevo, že po uplynutí třítýdenní karantény by mohlo dojít k mírnému rozvolnění, epidemie podle něj brzdí. Je ale taky možné, že Česko i během Velikonoc bude v tvrdším lockdownu. "Pokud nebudeme testovat a trasovat tak, jak bychom měli v kontextu s očkováním, jakékoliv rozvolňování nás může hodit do páté vlny," říká bezpečnostní expert Andor Šándor (63) s tím, že by vláda měla využít šance, pokud skutečně dojde ke zmírnění vývoje epidemie.

I přes pozitivní zprávu ministra zdravotnictví kapacita intenzivní péče v českých nemocnicích se blíží vyčerpání. Česko v této souvislosti požádalo i několik zemí o pomoc s umístěním covidových pacientů. Podle dat ministerstva bylo k dnešku v celém Česku volných 154 lůžek intenzivní péče pro tyto pacienty. Reprodukční číslo ale opět kleslo, snížilo se z předchozích 1,047 na 1,02, což je nejnižší hodnota od počátku února.

Lidé jsou z restrikcí unaveni, je tedy otázkou, jak dlouho je budou ještě snášet. Podle bezpečnostního experta v době Velikonoc a v případě, že by restrikci platily dále, mohou vzniknout problémy při přechodu z okresu do okresu.

"V současnosti se lidé bojí strašením tisíců mrtvých, mrazáku na mrtvoly a podobně, takže si dávají trochu pozor. Myslím si, že během tří týdnů se nic významného dít nebude. Ale přes Velikonoce, pokud bude hezké počasí, lze předpokládat, že to lidé zabalí a budou navštěvovat známé a příbuzné a tam může docházet k problémům na silnicích v rámci okresů, pokud budou dále uzávěry," řekl pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert a respektovaný generál v záloze Andor Šándor s tím, že se nedomnívá, že by nějaké konflikty v současnosti hrozily.

"Kdyby v tuto chvíli došlo k nějaké razantní občanské neposlušnosti, tak to nikomu nepomůže. Na druhou stranu vláda se nemůže stále tvářit, že nic neví. Rok nic nevědět, je příliš dlouho a může vést k tomu, že lidé přestanou opatření respektovat. Uvidíme, jak zafunguje očkování, uvidíme, co udělají nové léky. Může se stát, že za dobu, kdy jsou zavedena přísnější opatření, epidemie přibrzdí. Ale pokud nebudeme testovat a trasovat tak, jak bychom měli v kontextu s očkováním, jakékoliv rozvolňování nás může hodit do páté vlny," dodal pro ŽivotvČesku.cz svůj pohled na aktuální dění a otázku Velikonoc Andor Šándor.

V nemocnicích bylo v pátek 8219 lidí, zhruba o 200 méně než ve čtvrtek, kdy podle aktualizovaných údajů ministerstva bylo s koronavirem hospitalizováno 8406 pacientů. Proti minulému pátku je jich ale o 690 více. Počet těžkých případů se od čtvrtka změnil minimálně, ve vážném stavu zůstává 1700 nemocných. Před týdnem jich bylo o 180 méně.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.