Příchod jara se odkládá, teploty nás zklamou. Počasí se výrazně změní, říká meteoroložka

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Showpix
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 3. 2021

Příchod jara se odkládá. Od druhé poloviny týdne přestanou být rána ve znamení mrazů, ale dostaví se déšť a velmi nepříjemný vítr. "Déšť, vítr a snížená pocitová teplota. Čeká nás vlastně takové podzimní počasí," uvedla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Po dlouhé zimě nedorazí do České republiky toužebně očekávané jaro, ale dostaví se větrné počasí plné deště, jaké známe z podzimních měsíců.

"Od čtvrtka přestanou být mrazivá rána, v nížinách se sněhové vločky změní na dešťové srážky. V horských oblastech bude sněžit. Ve čtvrtek přes naše území bude přecházet fronta, která přinese zesílený vítr. Počasí se změní, ale žádné sluníčko nečekejte, spíše si nachystejte deštníky. Od čtvrtka do konce týdne nás čeká zataženo až oblačno s deštěm a přeháňkami. Nejvyšší denní teploty budou stoupat k 7 až 12 stupňům Celsia, ale zároveň i v nížinách bude foukat čerstvý vítr o rychlosti až 75 km/h. Takže ta pocitová teplota bude výrazně snižována, čeká nás vlastně takové podzimní počasí," popsala pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Ještě ve středu ráno ale bude nad Českou republikou panovat mrazivé zimní počasí. Zejména řidičům budou život komplikovat ranní mrazy. Na Šumavě teploty v pondělí padaly k mínus 20 stupňům Celsia, podobná situace bude také v úterý a ve středu.

"Pondělní ráno bylo nejchladnější na Šumavě, Jezerní slať a Rokytská slať měly mínus 19 stupňů Celsia. V pondělí ráno mrzlo na celém území Česka, v nížinách rtuť teploměru klesala k mínus 7 stupňům Celsia. Na slatích bude v úterý a ve středu více oblačnosti, takže teploty by měly být do mínus 15 stupňů Celsia," definovala ŽivotvČesku.cz počasí na začátku týdne Dagmar Honsová.

O víkendu se budou teploty pohybovat nad nulou, ale procházky bude kazit vítr a déšť. V sobotu Českou republiku čeká den ve znamení dešťových srážek, denní teploty ale mohou vyšplhat na 7 až 11 stupňů Celsia. Počasí plné deště bude nad Českem převládat i v neděli.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.