Šéf lékařské komory Milan Kubek odhadl, jak to bude v létě s rouškami a respirátory. Vyhráno není

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 3. 2021

Řada lidí se ubírá k letním měsícům, ve kterých by se podle dřívějších vyjádření odborníků mohl život vrátit do podoby, která je pro většinu přijatelná. Mnozí se těší, že se odloží ochrana úst a nosu a budou navštěvovat své oblíbené podniky. Podle prezidenta České lékařské komory ale hrozí, že roušky a respirátory se stále budou někde uplatňovat. "Pokud bych si měl tipnout, tak to bude ve vnitřních prostorách, hromadné dopravě a podobně," řekl Milan Kubek (53) pro ŽivotvČesku.cz.

Loňské léto bylo z pohledu vývoje epidemie přijatelné. Lidé cestovali, nenosili ochranu úst a nosu a počty nakažených byly minimální. V současnosti do života lidí zasáhly mutace viru, které jsou nakažlivější a rizikovější. Podle Milana Kubka mohou sehrát svou roli i během letních měsíců.

"Domnívám se, že ve vnitřních prostorách se nošení roušek, případně respirátorů, bude vyžadovat i v létě. Venku spíše ne. Pokud bych si měl tipnout, tak to bude ve vnitřních prostorách, hromadné dopravě a podobně. Doufám, že se opravdu už rozjede očkování. Je tu několik faktorů, které budou hrát v náš prospěch. Na teplotu bych nesázel, protože to vidíme v zemích, kde je teplo a vir se tam šíří jako je třeba Brazílie. V létě jsou lidé přeci jen více venku, méně ve vnitřních prostorách a pobyt na čerstvém vzduchu zlepšuje naší odolnost minimálně po psychické stránce a další věc je, že už nějaká část populace bude očkovaná a do léta, netroufám si tvrdit kolik, ale třeba 3 miliony už budou mít nemoc za sebou a i to bude hrát pro nás. Na druhou stranu je viru v populaci hodně a může se objevit nějaká zásadnější mutace, která bude nakažlivější a rezistentnější, takže ten kolotoč by se mohl rozjet znovu," řekl svůj pohled do letních měsíců šéf lékařské komory Milan Kubek.

V Česku se očkuje proti covidu-19 od loňského 27. prosince. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (50) minulý týden uvedl, že v březnu chce dosáhnout alespoň 35.000 podaných dávek vakcín denně. Hranice 35.000 očkovaných byla zatím kromě středečních 47.000 dávek v březnu překročena pouze jednou, když bylo 4. března podáno 35.890 dávek vakcín.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.