Do babyboxu slánské nemocnice byla odložena holčička. Ludvík Hess popsal, co udělala matka dítěte

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess se zdravotní sestrou - ilustrační snímek
Zakladatel babyboxů Ludvík Hess se zdravotní sestrou – ilustrační snímek
Foto: Marie Machková / CNC / Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 11. 3. 2021

Do babyboxu ve slánské nemocnici někdo odložil holčičku, dostala jméno Štěpánka. Zdravotníci ji našli v úhledném oblečku, nebylo to ale poprvé, co ji viděli. Zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess odhalil, že tento případ je ale v něčem kuriózní. "To jsme tu ještě neměli, že by maminka vyšla z nemocnice a odložila dítě," uvedl pro ŽivotvČesku.cz.

Štěpánka je druhé letošní děťátko z babyboxu a druhé odložené ve Slaném, kde je tato schránka v provozu od 3. února 2011. Jméno dostala podle ředitele slánské nemocnice Štěpána Votočka.

Odložení této konkrétní holčičky je kuriózní, neb ji zaměstnanci nemocnice poznali. "To jsme tu ještě neměli, že by maminka vyšla z nemocnice a odložila dítě. Zdravotníci se domnívají, že miminko se narodilo u nich v nemocnici a také se domnívají, že dnes maminku propustili," řekl pro ŽivotvČesku.cz Ludvík Hess s tím, že maminka dítěte mohla trpět laktační psychózou, ale spíše se přiklání k tomu, že matka dítěte se rozhodla dítě nemít.

Holčička byla velmi pečlivě oblečená, zabalená v kožíšku, zavinovačce s žirafami a na hlavě měla bílou čepičku.

V České republice funguje 79 babyboxů. Jde o novorozenecký inkubátor, který po vložení dítěte zapne vyhřívání a ventilaci a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Nejčastěji se v babyboxech nacházejí novorozenci.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.