Krvácení a problémy s očima. Češi viní očkování. Vakcínu AstraZeneca zhodnotil Roman Prymula

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Nextfoto
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 3. 2021

Někteří Češi popsali své zdravotní problémy, které dávají do souvislosti s vakcínou AstraZeneca. Německo, Francie, Itálie a Španělsko preventivně očkování touto látkou pozastavily v pondělí. "Je nutné si uvědomit, že vzhledem k vysokému počtu aplikovaných dávek a cílových skupin s významnými chorobami a riziky, se budou různé komplikace, ale i úmrtí v časové souvislosti s vakcinací objevovat," řekl pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula.

Kolem vakcíny od britsko-švédské firmy AstraZeneca začíná v Evropě panovat nedůvěra. Německo, Francie, Itálie a Španělsko v pondělí preventivně pozastavily její podávání. Budou čekat na stanovisko Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která svolala na čtvrtek mimořádnou schůzi a poté vydá k vakcíně stanovisko. Česká republika zatím podávání preparátu nepřerušuje.

"Zatím nebyla prokázána příčinná souvislost nežádoucích účinků přímo s podáním vakcíny. Počty těch událostí se nevymykají běžné populaci," uvedl v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Televize CNN Prima NEWS přinesla příběhy Čechů, kteří tvrdí, že po podání vakcíny AstraZeneca měli problémy. "Měla jsem horečky, skoro čtyřicítky. Nemohla jsem se vůbec hýbat a začalo se mi i špatně dýchat. Když se mi přitížilo, zavolala jsem si záchranku. Ráno jsem pak začala z gynekologických důvodů krvácet a po čtrnácti dnech to nepřestávalo," uvedla 45letá diabetička Kamila Svobodová. "Pocítila jsem strašně velký tlak v hlavě, nemohla jsem se soustředit, chvílemi jsem měla pocit, že ztrácím zrak. Měla jsem bolesti v tříslech a bolesti v žebrech," popsala své problémy bývalá zdravotní sestra Monika Zeid.

"Je nutné si uvědomit, že vzhledem k vysokému počtu aplikovaných dávek a cílových skupin s významnými chorobami a riziky, se budou různé komplikace, ale i úmrtí v časové souvislosti s vakcinací objevovat. Zatím se však nezdá, že by byly jakkoliv způsobeny přímo vakcinací. Mechanismus ovlivnění srážlivosti není detailně vysvětlen, je však zcela zřejmé, že se vyskytuje jako jeden z klinických projevů u vlastního viru," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz mezinárodně uznávaný odborník a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Současný ministr zdravotnictví Jan Blatný je přesvědčen, že vakcína funguje. "Její prokazatelný benefit je neoddiskutovatelný a není potřeba mít nějakou obavu. Situací se podle ministra zabývají příslušné úřady na národní i evropské úrovni. Výbor evropské lékové agentury by měl vydat stanovisko do konce týdne," uvedl ministr zdravotnictví.

Z evropských zemí pozastavily očkování vakcínou AstraZeneca Německo, Dánsko, Norsko, Island, Bulharsko, Rumunsko a Nizozemsko. Rakousko, Itálie, Estonsko, Litva, Lotyšsko a Lucembursko přestaly kvůli podezření na nežádoucí vedlejší účinky používat některé šarže vakcín.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.