Radek Kašpárek popsal, proč je zavedení očkovacích pasů v restauraci hloupost. Srdce by mi to nedovolilo, míní
V pondělí Česko vstoupilo už do třetího týdne tzv. lockdownu a lidé jsou omezeni ve volném pohybu v rámci svého kraje. Výjimkou jsou pouze některé případy v souvislosti s návštěvou lékaře nebo pracovní povinnosti. Proto se o to víc začalo řešit, kdy už by mohla být reálná možnost navštívit oblíbené podniky a zajít si normálně do restaurace či hospody. To by mohly umožnit očkovací pasy, kterými by se host prokázal, a byl mu umožněn vstup do podniku. Podle mnohých je ale takové řešení diskriminační a není spravedlivé vůči neočkovaným a je vůbec otázkou, zda by něco takového reálně mohlo vzniknout. S tím souhlasí přední šéfkuchař a porotce úspěšné televizní show Radek Kašpárek (39). "Nemohl bych zákazníka odmítnout, to po mně nikdo nemůže chtít. Srdce by mi to nedovolilo," vyjádřil se k tématu pro ŽivotvČesku.cz.
Zavedení používání očkovacích pasů v praxi při vstupu do oblíbených podniků a restaurací se zatím zdá jako něco zcela abstraktního. Stejně jako to platí v případě cestování, kdy někteří nemohou být například ze zdravotních důvodů očkováni, i v případě návštěvy konkrétně stravovacích zařízení by lidé bez aplikované vakcíny byli znevýhodněni.
Na jednu stranu není taková věc pro majitele restaurací zásadní komplikací z hlediska kontroly, ale na druhou je využívání očkovacích pasů a rozřazování hostů na ty, co mohou vstoupit a ty, co nikoli, poněkud šílená.
"Teď nemluvím za hosty, beru to z mého pohledu jako majitele hospody – problém v tom nevidím. Pro nás to otrava nebude, číšník si jako manažer při vstupu hosta zkontroluje, jestli má očkovací pas. Tím bude mít v restauraci nějaké dané výhody. Otázkou je, co by na to řekli lidé," uvedl Radek Kašpárek pro ŽivotvČesku.cz s tím, že si ale nedokáže představit situaci, že někomu odepře návštěvu své restaurace.
"Nemohl bych zákazníka odmítnout, to po mně nikdo nemůže chtít. Srdce by mi to nedovolilo. Člověk, který mě jde podpořit a chce si to užít, tak představa, že ho nevpustím do restaurace, protože se nemůže z nějakého důvodu nechat očkovat, je rozhodně hloupost a diskriminace. Tak to nemůže být," dodal gastronomický mistr Radek Kašpárek pro ŽivotvČesku.cz.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.