Britská mutace se uplatňuje u dětí významně více než klasický virus, říká Roman Prymula

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula
Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 3. 2021

Nový typ koronaviru, zejména jeho mutace, už není virem, který napadá organismus výhradně seniorů. Praktičtí lékaři zaznamenávají v poslední době více dětí s nemocí covid-19. Zatímco loni byla podle nich většina dětí bez příznaků a jejich nákaza se potvrdila až při trasování blízkých kontaktů, nyní trpí více dětí příznaky onemocnění. Roste také počet dětí s multizánětlivým syndromem po prodělání covidu. "Data o britské mutaci ukazují, že se tato u dětí uplatňuje významně více než klasický virus," řekl pro ŽivotvČesku.cz epidemieolog Roman Prymula.

Dosud s nemocí covid-19 v Česku zemřely čtyři děti. Loni v listopadu podlehl šestnáctiletý mladík z Královéhradeckého kraje, letos v lednu o rok starší chlapec z Pardubického kraje. Na konci února zemřela osmiletá holčička z Plzeňského kraje a na začátku března jedenáctiletý hoch z Ústeckého kraje. Dvě z dětí se léčily v motolské nemocnici a měly další přidružená onemocnění, která průběh infekce komplikovala.

"Některé studie popíraly významnou úlohu dětí v přenosu COVID-19. Záleží však na konkrétních podmínkách a cirkulujícím viru. V řadě zemí, ale i u nás, děti bohužel hrají významnou úlohu. Data o britské mutaci ukazují, že se tato u dětí uplatňuje významně více než klasický virus. Průběh onemocnění je sice stále významně méně závažný než u vyšších věkových kategorií, ale epidemiologický význam ve vztahu k přenosu je zásadní," přiblížil pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Lékaři se setkávají u dětí s takzvaným syndromem multisystémové zánětlivé odpovědi (PIMS-TS), který se obvykle projevuje čtyři až šest týdnů po nákaze koronavirem a je jakousi opožděnou imunitní reakcí. V motolské nemocnici zaznamenali do konce února 23 dětí s touto nemocí.

Děti s tímto syndromem mohou mít horečky, poruchy srdeční funkce, bolest břicha, vyrážku, nateklé nebo zarudlé dlaně a chodidla.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.