Jiří Lábus popsal, proč mají komedie Slunce, seno dodnes takový úspěch. Troška udělal jednu dobrou věc, míní

Jiří Lábus nečekal takový úspěch komedií Slunce, seno
Jiří Lábus nečekal takový úspěch komedií Slunce, seno
Foto: nextfoto.cz
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 20. 3. 2021

Těžko by se hledal někdo, kdo u nás alespoň zmínkou neslyšel o komediální trilogii režiséra Zdeňka Trošky (67) z jihočeských Hoštic. Nezapomenutelnou roli živočicháře v nich ztvárnil legendární herec, bavič a dabér Jiří Lábus (71), který pro ŽivotvČesku.cz zavzpomínal na dobu natáčení, které probíhalo také v zahraničí. "Můžu zcela upřímně říct, že když jsem natáčel první díl, tak jsem vůbec netušil, že to bude mít mezi diváky takový ohlas a že se komedie budou lidem i po tolika letech líbit," řekl.

Komedie Slunce, seno představily skvělé herecké obsazení, vtipné scény jako vystřižené ze života a humor, který baví i po tolika letech od uvedení. První díl Slunce, seno, jahody je z roku 1983 a pod hudbou všech tří filmů je podepsán mistr basů a hudební skladatel Karel Vágner (78).

Jednu z rolí si zahrál také Jiří Lábus, který vzpomíná na natáčení rád. "Už je to tak dávno, že jsem to skoro zapomněl (směje se). Vzpomínám na to samozřejmě moc dobře. Zaprvé jsem byl asi o 38 let mladší, zadruhé tam mám chalupu 3 kilometry od místa, kde se natáčelo – měl jsem tam takové pracovní léto a zatřetí tam byli mí kamarádi, se kterými jsem točil," řekl Jiří Lábus pro ŽivotvČesku.cz s tím, že kromě natáčení v České republice, probíhaly dotáčky také v Itálii (pro třetí pokračování s názvem Slunce, seno, erotika z roku 1991, pozn. red.).

"Odtamtud pochází nespočet historek. Spoustu z nich už vyprávěl režisér Zdeněk Troška nebo Martin Dejdar. Tam se přihodila spousta věcí. Můžu zcela upřímně říct, že když jsem natáčel první díl, tak jsem vůbec netušil, že to bude mít mezi diváky takový ohlas, komedie se budou lidem i po tolika letech líbit a když to poběží v televizi, tak se na to budou pořád koukat," zavzpomínal pro ŽivotvČesku.cz oblíbený herec a dabér, který v komediální triologii ztvárnil živočicháře Béďu.

Za úspěchem filmů podle něj stojí hned několik důležitých věcí. "Zdeněk Troška v té vesnici žije, takže tam lidi zná naprosto dokonale. A navíc udělal dobře, že použil mezi herci také neherce, kteří tam skvěle odvedli svou práci. Velmi to přispělo celému filmu, hlavně té autenticitě. Tím, že se to natáčelo v létě spoustu let před covidem, tak to bylo ještě radostné," dodal Jiří Lábus pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.