Daně přehledně. Mluvčí úřadu uvedla nové termíny pro daňová přiznání. Lidem jinak hrozí sankce, říká

Termíny podání daňových přiznání jsou letos opět posunuté
Termíny podání daňových přiznání jsou letos opět posunuté
Foto: ŽivotvČesku.cz
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 22. 3. 2021

Březen bývá každoročně měsícem, kdy se podává daňové přiznání. V loňském roce zasáhla do zavedených termínů epidemie koronaviru a letos vláda schválila také prodloužení, které občanům umožní podat daňové přiznání později, než bývá standardní. Rozdíl je však mezi formou, v jaké se podá – tedy papírovou, nebo elektronickou. Tisková mluvčí finančního úřadu uvedla, dokdy je možné podat daňové přiznání a jak se postihuje případné nedodržení termínů. "Pokud lidé nedodrží prodloužené termíny 3. května nebo 1. června, které vláda schválila, zákon dovoluje ještě 5 dní bez sankce, poté už bez úlev," vyjádřila se pro ŽivotvČesku.cz.

Zatímco v loňském roce 2020 mohli lidé podat daňová přiznání, aniž by byli sankciováni až do 18. srpna, letos jsou vládou prodloužené termíny o něco kratší. Podle zprávy ministerstva financí existuje možnost prodloužení podání daňového přiznání až o 3 měsíce – týká se to těch, kteří prodělali onemocnění covid-19, byli v karanténě nebo u nich vznikly jiné závažné důvody. Studentům a lidem, kteří vykonávali nebo vykonávají pracovní povinnost v nemocnicích v souvislosti s epidemií koronoviru, je prominuta daň z příjmu jejich výdělku.

"U daně z příjmu fyzických osob za rok 2020 je pro papírovou formu přiznání zákonný termín 1. dubna, který byl ale vládou prodloužen. Lidé mohou podepsané přiznání v papírové podobě donést na příslušné finanční úřady do 3. května 2021, včetně. U elektronické formy přiznání, kde byla zákonná lhůta do 3. května, je nově termín do 1. června 2021 - včetně," řekla Ivana Wasserbauerová, tisková mluvčí pro Finanční úřad pro Pardubický kraj, pro ŽivotvČesku.cz s tím, že měsíční prodloužení musí lidé dodržet, jinak jim hrozí postihy.

Velkým usnadněním pro podání daňového přiznání by měl být online finanční úřad na portálu Moje daně, který spustilo ministerstvo financí na začátku března. Mohou ho využít všichni, kteří mají nějakou povinnost podat daňové přiznání - tedy například OSVČ, zaměstnanci nebo třeba majitelé nemovitostí a další. Je hned několik řešení, jak podat přiznání online - buď přes čip v občanském průkazu, datovou schránku nebo internetové bankovnictví. Na pobočkách Czech POINTu lze získat digitální ID, díky němuž můžete také podat přiznání elektronicky.

Prodloužení termínů ale neznamená, že to lidé mají brát na lehkou váhu a očekávat, že pokud termín nedodrží, nic jim nehrozí.

"Pokud lidé nedodrží prodloužené termíny 3. května nebo 1. června, které vláda schválila, zákon dovoluje ještě 5 dní bez sankce. Poté už je to ale se sankcí normálně jako je běžné. Nic se nemění a nebude zohledňováno," dodala Ivana Wasserbauerová pro ŽivotvČesku.cz.


Přehled podání daní v roce 2021
  • Daň z nemovitých věcí - prodlouženo nejpozději do 1. dubna 2021.
  • Daň silniční - prodlouženo nejpozději do 1. dubna 2021.
  • Daň z příjmu fyzických osob za rok 2020 - papírová podoba nejpozději do 3. května 2021, elektronická podoba nejpozději do 1. června 2021, podání přiznání v zastoupení advokátem nebo daňovým poradcem zůstává do 1. července 2021 (tohoto data se prodloužení vlády netýká).
  • Daň z příjmu právnických osob - papírová podoba do 3. května 2021, elektronické podání do 1. června, podání v zastoupení advokáta nebo daňového poradce stále do 1. července 2021.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.