Otevřou se koupaliště, roušky odložíme až za několik měsíců, uvedl Roman Prymula

Roman Prymula
Roman Prymula
Foto: Vláda.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 13. 5. 2020

Vláda postupnými krůčky uvolňuje opatření, které zavedla v boji proti koronaviru. O tom, kdy se Česko vrátí zpět do normálního stavu, promluvil epidemiolog Roman Prymula v pořadu televize Nova.

Vláda s nástupem zavedla několik klíčových opatření v rámci nouzového stavu. Jde třeba o nošení roušek, dodržování rozestupů, omezení cest do zahraničí. To pomalu ale směřuje ke konci.

Jak dlouho to ještě potrvá, než budeme moct definitivně odložit roušky? Na to odpovídal přední český epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví. "Roušky jsou velmi účinné, limitují přenos, odhodíme je, když epidemii eliminujeme, bude minimum případů a epidemie nebude hrozit," uvedl pro TV Nova Roman Prymula s tím, že ještě chvíli potvrvá, než je definitivně Češi odloží. Půjde o měsíce v závislosti na vývoji epidemiologické situaci.

Koupaliště a tábory

Proces podle něj může urychlit například to, pokud virus zmutuje a zeslábne, nebo se podaří vyvinout vakcínu. "Od prvního července by měla být otevřená koupaliště, navázané by to mělo být i na letní tábory. S těmi počítáme do počtu 500 účastníků," řekl Prymula v pořadu Napřímo s tím, že by se měly postupně otevírat i diskotéky a jiné noční podniky.

"Rozvolněná opatření nechceme vracet zpátky, pokud by došlo k nárůstu, můžeme další vlnu zpomalit. Dají se také dělat opatření na konkrétních místech, například uzavřít restaurace v jednom městě," upřesnil Prymula, jak to bude, pokud se situace vymkne kontrole.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.