Proč platit daně, když stát je neschopný. Zpackané sčítání lidu podrývá autoritu, říká Andor Šándor

Bezpečnostní expert Andor Šándor
Bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 27. 3. 2021

V sobotu začalo sčítání lidu. A hned skončilo. Stát nezvládl spustit online registr, který padal a byl nakonec vypnut. Na opravě se od sobotního rána pracuje. Podle bezpečnostního experta Andora Šándora (63) nezvládnutý projekt poškozuje důvěru lidí ve stát. "Vede se kolem toho mediální masáž a při prvním nástřelu to celé spadne a lidé si z toho dělají legraci," nebral si Andor Šándor servítky v hodnocení selhání a pro ŽivotvČesku.cz dodal, že lidé se pak začínají ptát, proč vlastně platit daně.

"Omlouváme se za dočasnou nedostupnost elektronického sčítacího formuláře, na zprovoznění se pracuje. Děkujeme za pochopení," toto hlásil v sobotu ráno oficiální web, přes který se mají lidé v České republice sčítat.

To znamená, že registr se nepodařilo během sobotního dopoledne restartovat a nikdo v tuto chvíli neví, kdy se online formulář podaří znovu zprovoznit. Taková chyba podrývá důvěru ve stát a nemyslí si to jen bezpečnostní expert Andor Šándor.

"Je to další z řady pokusů státu, že něco bude fungovat, ale pak se ukáže, že to nefunguje. Už jsme to zažili při dálničních známkách a při registru k očkování. Je vidět, že ti, co za tím stojí, nevím, zda za tím stojí pořád ti samí, se nepoučí. Já nevím, proč si nenecháme poradit třeba z Estonska, kde tyto věci fungují zcela v pohodě. Tady se vždycky předvede nějaká neuvěřitelná hrůza. Dnes jsem slyšel tento vtip: Chtěl jsem se sečíst, vypadly na mě dvě dálniční známky, přihláška na očkování a tři fotky Schillerové. Je to prostě děs. Politické vedení něco rozhodne a ti úředníci, kteří to mají připravit, to prostě nepřipraví dobře. Pokud bude stát trpět, že v jeho řadách budou pracovat »šlendriáni« tohoto typu, tak to nikdy nebude lepší. Stát si musí uvědomit, že nemůže soupeřit v oblasti IT s velkými firmami, které odborníky zaplatí velmi dobře, ale stát dává expertům malé peníze. Za málo peněz bude vždy málo muziky," řekl Andor Šándor pro ŽivotvČesku.cz a dodal, že se nediví tomu, když se objevují hlasy, které se ptají, proč neschopný stát živit z daní.

"Toto stoprocentně podrývá autoritu státu. Vede se kolem toho mediální masáž a při prvním nástřelu to celé spadne a lidé si z toho dělají legraci. Rok jsme konfrontováni s tím, jak stát nefunguje dobře a teď je tu další věc, která měla být udělána tak, aby to prostě fungovalo. Navíc jsme v situaci, kdy už jsme tyto chyby zažili. Já to prostě nechápu. Ti lidé se budou stále více ptát, proč si platí stát z vlastních daní, když ten demonstruje svou neschopnost," dodal pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.