Remdesivir nejspíš dostane 140 tisíc pacientů s koronavirem zdarma

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 5. 2020

Experimentální lék remdesivir nejspíš dostanou tisíce pacientů úplně zadarmo. Společnost Gilead Sciences, jejímž viceprezidentem je Čech Tomáš Cihlář, uvolní asi 1,5 milionů dávek léku bez nároku na peníze. Stačit by to mohlo pro 140 tisíc lidí infikovaných koronavirem.

„Současné množství remdesiviru, které máme k dispozici a bude pro zhruba 140 tisíc pacientů, což je asi 1,5 milionu dávek, se Gilead rozhodl poskytnout zdarma,“ řekl Cihlář v České televizi s tím, že v budoucnu by se za lék mělo platit, o ceně ale nemluvil.

Remdesivir už v Česku pomohl třeba pražském taxikáři, který měl jeden z nejhorších průběhů nemoci Covid-19. Po podání remdesiviru byl přibližně za měsíc propuštěn do domácí péče.

Státní vyznamenání

„Můžeme s jistotou říct, že Remdesivir je účinný na pacientech, kteří mají silné symptomy (zápal plic). Zatím ale nemáme výsledky na pacientech s mírnějšími symptomy, tam běží další studie,“ uvedl Cihlář.

Někteří poslanci chtějí viceprezidenta Gilead Sciences navrhnout na státní vyznamenání. „Je to velká pocta, pravděpodobně bych ho přijal. Záleží na tom, kdo ten návrh podá a jak to vyznamenání bude prezentováno. Samozřejmě to nebude vyznamenání jenom pro mě, bude to pocta pro celý tým z Gileadu,“ prohlásil v České televizi.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.