Kocour zachránil dvě děti před útokem smrtelně jedovaté pakobry. Sám za to zaplatil životem

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 5. 4. 2021

Nejen psi dokážou být věrným přítelem člověka. Kocour Arthur, který patřil rodině z australského Queenslandu, je jasným důkazem, že i kočky mohou s člověkem navázat skutečně silné pouto. V případě nouze totiž dokázal zachránit život hned dvěma malým dětem a nebál se čelit smrtelně nebezpečnému protivníkovi. Příběh má dobrý, ale zároveň také smutný konec.

Kocour Arthur vyrůstal v rodině se dvěma dětmi, a tak nebylo divu, že si s nimi vytvořil silné pouto. Dohlížel na ně, byl jejich milovaným mazlíčkem a možná by se dalo i říct, že byly jeho lidskými sourozenci. Když si během dne děti hrály na zahradě u domu, objevil se tam had, který se plazil přímo k nim, jak uvedl New York Post. Podle hnědého zbarvení a charakteristických rysů se jednalo o nejnebezpečnějšího hada v žebříčku Australian Geographic – Pakobru východní, která je právem velmi obávaná, protože patří mezi nejjedovatější hady na světě. Pohybuje se velmi rychle a bývá útočná.

Kocour bez váhání vyrazil proti ní, aby chránil děti. S pakobrou svedl boj, který pro něj byl nakonec vítězný a hada zabil. Jenže situace měla přece jen následky, když Arthur po chvíli zkolaboval. Pakobra ho totiž uštkla, ale rychle nabyl vědomí a vzpamatoval se. Kolaps však přišel i následující den, kdy už kocour nebyl schopný vstát. Rodina ho rychle odvezla na veterinární pohotovost v Tanawhě. Jed pakobry východní způsobuje paralýzu a také zastavení srážlivosti krve. Zdravotní komplikace byly pro Arthura fatální a zvířeti už nebylo pomoci.

In loving memory of Arthur, the four-legged hero. ♥️🐾🐈 Heroes come in all shapes and sizes! Arthur, an adorable...

Zveřejnil(a) Animal Emergency Service dne Neděle 14. února 2021

"Hrdinové existují ve všech podobách a velikostech. Arthur, rozkošný domácí krátkosrstý kocour. Rodina na něj, i když je zarmoucená jeho ztrátou, vzpomíná s láskou a s vděčností za záchranu života jejich dětí. Odpočívej v pokoji, náš malý hrdino," napsal tým veterinářů pohotovosti, která se pokoušela kocoura marně zachránit, jak cituje web DailyPaws.com.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.