Realita ohledně šíření viru. Rastislav Maďar upřesnil, co může spustit 5. vlnu epidemie

Epidemiolog Rastislav Maďar
Epidemiolog Rastislav Maďar
Foto: Se souhlasem Rastislava Maďara
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 5. 4. 2021

Novým koronavirem se v Česku za více než 13 měsíců nakazilo 1,55 milionu lidí. Přibližně devět z deseti se už uzdravilo. Denní nárůsty počtu nově potvrzených případů ve srovnání se stejným dnem předcházejícího týdne už přibližně měsíc klesají. Přesto existuje riziko, že se epidemie stane nekontrolovatelnou. "Pátou vlnu může způsobit jakékoliv zvýšení mobility," řekl pro ŽivotvČesku.cz respektovaný epidemiolog Rastislav Maďar. Dal tak najevo, že příznivý stav se může poměrně rychle změnit.

Od začátku epidemie loni v březnu zemřelo v Česku 27.057 lidí s prokázaným onemocněním covid-19. Poslední tisícovka zemřelých přibyla do statistik od soboty 27. března. Celkem od začátku letošního roku zemřelo s koronavirem 15.113 lidí, tedy zhruba 56 procent z celkového počtu úmrtí od začátku epidemie.

Se zpomalováním šíření nákazy se v posledních dnech rovněž snižují počty pacientů s covidem-19 vyžadujících nemocniční péči. S covidem leželo v neděli v českých nemocnicích 5794 lidí, o téměř 1800 méně než před týdnem. V těžkém stavu bylo 1335 pacientů, což je nejméně od 21. února.

"ČR je stále na tak vysokých hodnotách incidence (nemocnost, demografický ukazatel – poměr nově vzniklých případů onemocnění v daném časovém období k celkovému počtu osob ve sledované populaci - pozn. red.), že pátou vlnu může způsobit jakékoliv zvýšení mobility. I proto se budou školy otevírat jen po částech, v méně rizikovém rotačním systému a s testováním. I když epidemie brzdí, stále jsme výše, než drtivá většina jiných zemí," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz reálný pohled na vývoj šíření zákeřného viru, který brzdí přísná opatření zavedená od 1. března letošního roku, Rastislav Maďar.

Ze zhruba 22.700 standardních nemocničních lůžek s kyslíkem je podle posledních údajů ministerstva volných 29 procent. Kapacita lůžek s plicní ventilací je vytížená ze čtyř pětin.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.