Na jídlo či pivo jen s negativním PCR testem. Cenu 1500 korun lze srazit, míní Jan Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček
Ministr vnitra Jan Hamáček
Foto: Profimedia.cz
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 9. 4. 2021

Až v rámci rozvolňování dojde k otevření restaurací, podle návrhu nové verze systému PES bude možné zajít na jídlo či na pivo jen s negativním testem. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (42) je to kromě otevírání až v době, kdy bude drtivá většina populace proočkovaná, jediná přijatelná možnost, díky které nedojde k páté vlně. "Domnívám se, že lidé k tomu budou přistupovat rozumně a my k rozvolněním budeme přistupovat nebo je dávkovat rovněž opatrně," uvedl vicepremiér pro ŽivotvČesku.cz.

Systém PES už od svého vzniku prošel několika úpravami. Podle té poslední bude možné po otevření restaurací zajít na jídlo či pivo pouze s negativním testem. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka je to jedna ze dvou možností bezpečného rozvolňování.

"Samozřejmě pokud máme bezpečně otevírat, tak jsou dvě možnosti. Buď to otvírání zbrzdit do doby, než to bude úplně bezpečné, do doby, než bude proočkovaná drtivá většina populace, nebo v rámci otvírání použít fakt, že celá řada lidí bude vakcinovaná, a ti, kteří nebudou očkovaní, budou otestovaní. Pokud vím, platnost PCR testů je kolem týdne, de facto to znamená, že jednou týdně by člověk zašel na PCR test a potom měl na týden, v uvozovkách, pokoj," uvedl Jan Hamáček pro iDnes.cz s tím, že například v Izraeli tento postup funguje.

Cena za PCR test, který by byl k návštěvě restauračního zařízení potřeba, stojí 1500 korun. Za tuto částku by tak mohli lidé týden chodit na pivo, kávu či jídlo. Podle Jana Hamáčka ale lze cenu srazit. "Ty PCR testy teď fungují spíše jako konfirmační a musí se dělat po jednom. Pokud by byly nasazeny i na tento účel pro plošné testování, dá se využít takzvaného poolingu, tedy test může probíhat najednou na deseti a více vzorcích, a pak se ta cena velmi snižuje. Když se takto pooluje deset vzorků, tak cena za jeden vzorek je 150 korun a je to cesta, jak PCR testy dostat na cenu srovnatelnou s antigenními," doplnil vicepremiér.

Odborníci se obávají, že neuvážené rozvolňování by mohlo vést k další krizi a příchodu páté vlny nemoci covid-19. Právě testování by mohlo být jedním ze způsobů, jak i po uvolnění opatření šíření koronaviru zamezit. Dalším způsobem je pak očkování. Alespoň jednu dávku vakcíny dosud dostalo 1,971.079 lidí, oběma potřebnými dávkami je očkováno 663.000 lidí.

"Věřím, že lidé vidí, že se to daří snižovat a nikdo z nebude chtít, aby se opakovala apokalypsa v nemocnicích. Domnívám se, že lidé k tomu budou přistupovat rozumně a my k rozvolněním budeme přistupovat nebo je dávkovat rovněž opatrně, abychom měli nejhorší možné varianty pod kontrolou a věřím, že se do kritických dob už nevrátíme. Pokud jde o proočkování, věřím tomu, že kolem června budeme mít proočkováno kolem 50 procent populace," řekl pro ŽivotvČesku.cz ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.