Omezení přes léto budou, to je jasné, říká Milan Kubek. Naznačil, na čem bude záležet. Hrozí i karanténa

Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 9. 4. 2021

Pozitivní trend vývoje epidemie covidu-19 podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (62) dál pokračuje, klesá i počet hospitalizací. Od pondělka budou povoleny veškeré sportovní aktivity venku v maximálně dvacetičlenných skupinách. Je naplánován návrat dětí do škol. Mluví se o rozvolnění a také o tom, jakou bude mít podobu. Podle šéfa České lékařské komory stále není vyhráno. A je už teď jasné, že léto budou provázet určité restrikce. "Už teď je jasné, že léto normální nebude," řekl pro ŽivotvČesku.cz Milan Kubek (53).

Zjednodušené reprodukční číslo nepatrně stouplo z 0,73 na 0,74. V Česku ve čtvrtek přibylo 5245 potvrzených případů covidu. Je to nejméně v pracovní den od 14. prosince. Podobný nárůst případů byl také v úterý. Je tak zřejmé, že v současnosti epidemie brzdí. Mnozí jsou přesvědčeni o tom, že epidemie je u konce a třeba léto už bude zcela bez opatření.

Některé země včetně Česka zvažují pro zjednodušený život využití pasů dokládajících, že byl člověk očkován proti covidu-19, byl na nemoc testován, nebo ji prodělal, i jako povolení ke vstupu do restaurací, kin či na různé akce.

"Covid pasy určitě budou, ať si to Česká republika bude přát či nikoli, zkrátka budou a bude to podmínka toho, aby člověk mohl jet na dovolenou. Ale představa, že by léto proběhlo normálně, tak si myslím, že už teď je jasné, že léto normální nebude a že nějaká omezení budou i přes léto. Jak silná budou, o tom rozhodneme sami. Pokud budeme zodpovědní, bude to lepší, pokud zodpovědní nebudeme, můžeme být v takové karanténě jako jsme teď," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz Milan Kubek.

Nad covid pasy je ale otazník, respektive nad jejich přesným využitím. Podle ÚOOÚ (Úřadu pro ochranu osobních údajů) je postup pro využití jako povolení ke vstupu do restaurací, kin či na různé akce problematický. "Nelze v širokém měřítku zavádět jakákoliv opatření či výhody, pokud nebude zároveň široce dostupná možnost, získat požadované potvrzení či srovnatelnou alternativu, a to pro celou společnost. V opačném případě by se mohlo jednat o zásadní odepření ochrany práv a neúměrné omezování práv některých osob," píše úřad ve stanovisku.

Pokud by nebyly splněny výše zmíněné podmínky, nemohl by být očkovací pas využíván k ničemu jinému než pro usnadnění cestování do ciziny nebo pro lékařské účely.

Vstup do některých provozoven služeb jen pro lidi s očkováním, negativním testem nebo po prodělání covidu-19 už zavedlo třeba Dánsko.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.