Nový ministr Petr Arenberger jako muž na svém místě: Adam Vojtěch zhodnotil jeho kvality

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger
Ministr zdravotnictví Petr Arenberger
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 9. 4. 2021

Novým ministrem zdravotnictví se ve středu stal ředitel vinohradské nemocnice Petr Arenberger (62). Do funkce ho na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman (76), který předtím odvolal dosavadního ministra Jana Blatného (50). Nastává otázka, zda je opravdu mužem na svém místě. Podle jeho předchůdce exministra Adama Vojtěcha (35) jde o člověka, který je skutečně schopný nejen jako odborník, ale i jako manažer.

Arenberger byl ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze od 1. října 2019. O tom, že nahradí Blatného, se spekulovalo už v březnu. Arenberger tehdy řekl, že by případnou nabídku zvažoval. "Ambici být ministrem nezbytně nutně nemám, ale kdyby bylo potřeba, tak mě znáte, že já rád pomáhám všem," uvedl tehdy.

Podle jeho předchůdce na pozici šéfa rezortu zdravotnictví Adama Vojtěcha jde o člověka, který má velké kvality. "Musím říct, že Petra Arenbergera hodnotím velmi dobře. Znám ho už několik let. Nejen jako ředitele vinohradské nemocnice, kam jsem ho jako ministr zdravotnictví v roce 2019 jmenoval a byl jsem s ním v úzkém kontaktu, ale i předtím z jeho pozice dermatologa, který se věnoval a věnuje prevenci melanomu, ve které udělal kus obrovské práce. Hodnotím ho dobře jako člověka a i jako odborníka. Pozice ministra bude velmi náročná, ale je to člověk, který nejde do neznámého prostředí, což si myslím, že je výhoda," zhodnotil nového ministra zdravotnictví Adam Vojtěch, který je v současnosti předsedou představenstva Krajské zdravotní spravující šest nemocnic v Ústeckém kraji.

Na rozdíl od odvolaného ministra zdravotnictví Jana Blatného, který zastával rezervovaný postoj k ruské vakcíně proti covidu-19, Arenberger připustil, že by zájemcům umožnil, aby se Sputnikem V očkovali v rámci klinického zkoušení. Stačil by souhlas etické komise a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.