Roman Prymula dal jasnou odpověď, zda po létě bude konec rouškám a respirátorům

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Jakub Poláček / CNC / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 24. 4. 2021

V pátek přibylo v Česku 2587 případů nemoci covid-19. Podle současných dat, které zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví se ukazuje, že epidemie vlivem vládních opatření stále brzdí. Takzvané reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, je aktuálně na hodnotě 0,82. K řešení koronavirové situace má pomoci i očkování proti nemoci, které bylo v Česku zahájeno na konci loňského roku. Řada lidí řeší otázku, kdy dojde k tomu, že život bude umožněn bez ochrany nosu a úst. "Roušky či respirátory mohou i na podzim ještě svoji roli mít," nastínil pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula (57), že ani po létě ještě nebude v boji s epidemií vyhráno.

Od loňského března, kdy se v Česku objevily první případy covidu-19, byla nemoc potvrzena u více než 1,6 milionu lidí a zemřelo 28.920 lidí s covidem-19. Od začátku letošního března, kdy denní nárůsty počtu nakažených dosáhly skoro 17.000, postupně šíření nemoci zpomaluje.

Již dříve se ministr zdravotnictví Arenberger vyjádřil, že pokud vývoj epidemie bude stále příznivý, je pravděpodobné, že ochrana nosu a úst se nebude uplatňovat v letních měsících zejména venku. Podle odborníků ale povinnost nosit roušky a respirátory ve vnitřních prostorách bude zachována.

Podle Romana Prymuly pak nejspíše i po létě - tedy době, kdy ještě patrně nebude proočkovaná celá populace. "Postupně se bude systém opatření uvolňovat, ale úplně ještě nezmizí a roušky či respirátory mohou i na podzim ještě svoji roli mít, ale rozhodně menší než v současné době," nastínil svůj pohled bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

V boji s epidemií pomáhá zejména očkování. Za celou dobu zdravotníci podali zhruba 2,78 milionu dávek vakcín a obě potřebné dávky má na 937.000 lidí. Podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Petra Arenbergera může očkování proti covidu-19 dál zrychlovat, zvýšené dodávky podle něj umožní do několika týdnů podávat 100.000 dávek denně. 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.