V letních měsících extrémní nárůst hrozit nebude, míní Roman Prymula. Popsal, co by to mohlo pokazit

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula
Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 25. 4. 2021

Od loňského března, kdy se v Česku objevily první případy covidu-19, byla nemoc potvrzena u více než 1,6 milionu lidí a zemřelo 28.920 lidí s covidem-19. Od začátku letošního března, kdy denní nárůsty počtu nakažených dosáhly skoro 17.000, postupně šíření nemoci zpomaluje. Podle Romana Prymuly (57) je pravděpodobné, že během letních měsíců už nebude hrozit extrémní nárůst počtu nakažených. "Ovšem za předpokladu, že se neobjeví nová mutace," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog, co by mohlo změnit vývoj šíření viru.

K řešení koronavirové situace má pomoci i očkování proti nemoci, které bylo v Česku zahájeno na konci loňského roku. Za celou dobu očkování zdravotníci podali zhruba 2,78 milionu dávek vakcín a obě potřebné dávky má na 937.000 lidí. 

"Do doby než se dostane epidemie zcela pod kontrolu, tu riziko opětovných vzedmutí bude stále. S časem však bude klesat tak, jak bude narůstat počet imunních osob v populaci. Věřím, že v horizontu letních měsíců již extrémní nárůst hrozit nebude, ovšem za předpokladu, že se neobjeví nová mutace,  která by nebyla kryta vakcínou," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, co by mohlo pokazit brzdící epidemii.

V Česku se ale v pátek objevila indická mutace koronaviru, uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62). Potvrzena byla v Hradci Králové, kam ji podle ministra přivezla zřejmě studentka z Indie. Případ je podle něj relativně dobře vytrasován. Nákaza se zásadně nerozšířila, protože nebyla výuka.

Dva lidé s podezřením na indickou mutaci koronaviru jsou v izolaci, další rizikové kontakty v karanténě. V současnosti se čeká na výsledky z Národní referenční laboratoře, která vzorky zkoumá. 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.