Kuchař Pavel Berky chce svatbu s přítelem. Bavili se také o miminku. Čekáme, zda nám to povolí, říká

Pavel Berky a jeho přítel Matt Pardus
Pavel Berky a jeho přítel Matt Pardus
Foto: Profimedia.cz
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 4. 2021

Kuchař, kterého proslavila televizní soutěž, bedlivě sleduje snahy, aby v České republice mohly manželství uzavírat stejnopohlavní páry. Pavel Berky uvedl pro ŽivotvČesku.cz, že s přítelem Matějem přemýšleli také o miminku. "Tady to pro stejnopohlavní páry nefunguje, vše je tady velmi obtížné. A jako partneři bychom stejně k dítěti neměli stejná práva," řekl Pavel Berky pro ŽivotvČesku.cz.

Pavel Berky, kterého proslavila televizní soutěž amatérských kuchařů, žije už téměř devět let se zpěvákem Mattem Pardusem (vlastním jménem Matěj Kubec). Pavel Berky i jeho přítel nyní bedlivě sledují diskuzi ve Sněmovně, kde poslanci posuzují, zda uzákoní manželství pro všechny.

"K manželství pro všechny se stavíme pozitivně, jsme všemi deseti pro to, aby se i stejnopohlavní páry mohly brát legálním způsobem tak, jako se berou heterosexuální páry. Také to nyní řešíme, rádi bychom se vzali, ale nechtěli jsme jen registraci. Říkali jsme si, že počkáme, zda ten zákon projde. Už jsme se mohli vzít i dříve někde v zahraničí, ale to nechceme, chceme se vzít tady v Česku, kde jsme se oba narodili. Takže nyní čekáme, jak se situace vyvine. Jednou se vzít chceme stejně, ale doufáme, že to třeba půjde tady v Česku," řekl Pavel Berky pro ŽivotvČesku.cz.

Na mimořádné čtvrteční schůzi Sněmovny ve čtvrtek proběhla mezi poslanci vášnivá debata, zda homosexuálním párům povolit manželství, jako mají heterosexuální páry. Šéf SDP Tomio Okamura dokonce uvedl, že kdyby jej v dětství adoptoval homosexuální pár, tak by spáchal sebevraždu.

"Je to jedna velká lež lidí, kteří nikdy v dětském domově nevyrůstali. Já jsem část dětství v dětském domově vyrůstal. Ten dětský domov je tam dodnes. Je to v Mašťově u Podbořan v Ústeckém kraji. A můžu vám říci, že kdyby mě jako malého kluka, který se nemůže bránit a nikdo neposlouchá jeho názor, adoptoval stejnopohlavní pár, tak radši skočím z okna, protože jsem vždycky chtěl mít maminku a tatínka," uvedl ve Sněmovně šéf SPD.

Pavel Berky a jeho přítel Matěj se o miminku také bavili, ale ví, že v současné době je cesta k adopci velmi složitá.

"O dětech jsme se s partnerem bavili, ale v této době to aktivně neřešíme. Tady to pro stejnopohlavní páry stejně nyní nefunguje, vše je tady velmi obtížné. A jako partneři bychom stejně k dítěti neměli stejná práva. Takže v tuto chvíli bychom řešili něco, co stejně nejde. Dáváme tomu volný průběh a budeme sledovat, jak se situace v Česku vyvine," dodal amatérský kuchař pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.