Po tropech bude Česko bičovat déšť, platí výstraha před povodněmi. Meteoroložka řekla, kde hrozí

Povodně
Povodně
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 11. 5. 2021

Meteorologové už v pondělí večer vydali výstrahu před silným větrem, po tropických teplotách ale bude Česko bičovat i silný déšť a proto v úterý vydali výstrahu i před povodněmi. Ty budou hrozit zejména na jihu republiky. "V jihozápadní části republiky budou vydatné srážky, budou se zvedat hladiny řek," přiblížila pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Po příjemném letním počasí přijde změna, slunce se schová za mraky a na Česko se přiřítí intenzivní dešťové přeháňky, na některých místech dokonce i krupobití. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu na středu vyhlásili výstrahu před vydatným deštěm s vysokým stupněm nebezpečí.

"V jihozápadní části republiky budou vydatné srážky, budou se zvedat hladiny řek. Přestat pršet by tam mělo až během čtvrtečního odpoledne," řekla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Výstraha bude platit od 7. hodiny ranní pro části Jihočeského kraje a s největší pravděpodobností bude odvolána ve čtvrtek v poledne.

Pro části Jihočeského kraje (Vimperk, České Budějovice, Vodňany, Český Krumlov, Kaplice, Strakonice, Prachatice, Trhové Sviny) a Plzeňského kraje (Horažďovice a Sušice) bude od středečního poledne až do odvolání vyhlášena povodňová pohotovost. Pro další části kraje pak bude v platnosti povodňová bdělost.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.