Komise požaduje pravdu o cestě Hamáčka do Moskvy. Všechno nebylo křišťálově čisté, tvrdí Vít Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan
Ministr vnitra Vít Rakušan
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 12. 5. 2021

Kauza ohledně ministra vnitra Jana Hamáčka (42) a jeho plánované cesty do Moskvy v posledních dnech stále rezonuje Českem. Podle informací serveru Seznam zprávy bylo jeho cílem vyměnit milion vakcín Sputnik V za »ututlání« údajného útoku ruských agentů na muniční sklad ve Vrběticích. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan (42) považuje mlčení vicepremiéra za jistou formu přiznání. "Jsem dalek toho, abych používal slova jako velezrada a podobně – nemám žádné důkazy, že chtěl něco za něco »vykšeftovat«. Ale jsem přesvědčen, že nemluvil pravdu ve věci jakéhosi krycího manévru. Podle mě cestu do Moskvy uskutečnit chtěl a nezbývalo by mu nic jiného, než toto přiznat, pokud se nechce zaplést do dalších lží," uvedl pro ŽivotvČesku.cz.

Podle dostupných informací serveru Seznam zprávy Jan Hamáček věděl o údajném útoku ruských agentů už tehdy, když avizoval plánovanou cestu do Moskvy. Stálá komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství ho vyzvala oficiální cestou, aby vysvětlil, jako to ve skutečnosti bylo. Nejdřív mělo jít pouze o vakcíny Sputnik V a řešení summitu amerického prezidenta Joea Bidena s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem. Ve vyjádření ministr vnitra uvedl, že šlo však o pouhou kamufláž.

"Samozřejmě máme limitované možnosti, protože tady v České republice – říkám to dlouhodobě, ale málo se to bohužel objevuje v prostoru, chybí efektivní a zákonem daná kontrola zpravodajských služeb. Je dvoustupňová a zákonem stanovený a definovaný orgán stále není naplněn, protože tam byly vládou dány nesmyslné kvalifikační předpoklady. Naše parlamentní kontrola je limitovaná, obzvláště co se týká kauz, které jsou živé. Zpětně je můžeme hodnotit, ale do živých kauz nemáme jako členové příliš náhled a vždycky je na zpravodajcích, k jakým informacím se dostaneme," řekl Vít Rakušan pro ŽivotvČesku.cz s tím, že jako komise nemohou úkolovat Jana Hamáčka.

"Soustředíme se čistě na vojenské zpravodajství. Ještě se s kolegy budu bavit o tom, zda formulovat ještě nějaké otázky k té schůzce, ale to bych nyní asi úplně nekonkretizoval. Radši bych to probral nejdříve interně. Co se pana Hamáčka týče, tak tam příliš možností vyplývajících ze statutu komise nemáme. My jsme opravdu kontrolní komise a naše pravomoce jsou vůči vojenskému zpravodajství, Takže pokud by naše otázky někam směřovaly, tak třeba položíme ještě nějaké doplňující otázky na vojenské zpravodajství. Přímo na pana ministra Hamáčka nemáme pomyslnou výkonnou páku, jak ho donutit," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz předseda politického hnutí Starostové a nezávislí (STAN), který je mimo jiné od roku 2012 zastupitelem Středočeského kraje.

Chování vicepremiéra Jana Hamáčka vnímá jako podivné. "Podle mě je jeho mlčení jistým přiznáním, že to všechno křišťálově čisté nebylo. Jsem dalek toho, abych používal slova jako velezrada a podobně – nemám žádné důkazy, že chtěl něco za něco »vykšeftovat«. Ale jsem přesvědčen, že nemluvil pravdu ve věci jakéhosi krycího manévru. Podle mě cestu do Moskvy uskutečnit chtěl a nezbývalo by mu nic jiného, než toto přiznat, pokud se nechce zaplést do dalších lží," zhodnotil Vít Rakušan pro ŽivotvČesku.cz.

Zároveň poukazuje na to, že občané jsou velmi prozíraví a dokážou si udělat vlastní názor. "Lidi v České republice rozhodně nepodceňuji. Nerozumí všem těm hrátkám, zápletkám a verzím, které tady jsou. Ale troufám si říct, že občany naší země šokuje zpráva, že zde působí dva ruští agenti a dojde k výbuchu na území České republiky. Myslím si, že tady je překročena míra toho, co jsou lidé schopni skousnout. Bohužel na tuto základní zprávu, která je nejdůležitější a nejšílenější, byly nabaleny všechny události následujících dnů a týdnů. Balast různých historek, lží a pololží – v tom už se lidé neorientují. Jsem názoru, že Češi by netleskali tomu, že se mlčení po útoku na naši zemi vymění za nějaké vakcíny. Troufám si tvrdit, že takový názor by byl v naší společnosti menšinový," dodal Vít Rakušan pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.