Bazény se otevřou za měsíc. Smůlu mají i soukromá wellness. Epidemiolog popsal rizika

Bazén - ilustrační foto
Bazén – ilustrační foto
Foto: Pixabay
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 5. 2021

Venkovní bazény a přírodní koupaliště otevřou při dobré epidemické situaci 31. května. Vnitřní bazény a wellness první klienty přivítají ale až 14. června. Zklamáni jsou provozovatelé soukromých wellness, kam chodí jen páry či malé skupiny lidí. Redakce ŽivotvČesku.cz zjišťovala, jaké je u soukromých wellness center zdravotní riziko. "V horkém vzduchu v sauně není velká pravděpodobnost, že by docházelo k šíření koronaviru. Problémem jsou okolní prostory," uvedl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula (57).

Život se na venkovní koupaliště a bazény vrátí na konci května. Pokud se situace nezhorší, tak podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové by měly 14. června otevřít také vnitřní bazény a wellness centra. Ministerstvo zdravotnictví nerozlišuje, zda jde o velká centra, nebo zda se nařízení týká malých privátních saun a wellness, která jsou určená pro rodiny a páry.

"Privátní wellness centra jsou minimálním rizikem nákazy oproti jiným provozovnám, které jsou již otevřené. Klienti se objednají na určitý čas a v provozovně jsou pouze oni, nikdo jiný. Maximální kapacita jsou vždy jen dvě osoby. Je neuvěřitelné, že musí být zavřena provozovna, kde je jedna místnost a vždy jen 2 osoby. Jsem schopná dodržovat veškerá pravidla," napsala do redakce ŽivotvČesku.cz podnikatelka, která provozuje soukromé wellness v Plzni s tím, že rozhodnutí vlády nepovažuje za spravedlivé.

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula souhlasí, že malá wellness centra představují menší riziko, než velká centra. Riziko vždy ale nesou prostory, kde se potkávají lidé - šatny, bar, recepce.

"Riziko v kontaktní aktivitách samozřejmě je. Nižší riziko by bylo, pokud by se v sauně nacházela třeba jen jedna rodina. V horkém vzduchu v sauně není velká pravděpodobnost, že by docházelo k šíření koronaviru. Samozřejmě by se musela vždy řádně dělat desinfekce všech okolních prostor," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula s tím, že se nechce pouštět do hodnocení, jaký typ služby mělo ministerstvo při rozvolňovacím procesu upřednostnit a jaký pozdržet.

"Je to otázka na ministerstvo zdravotnictví. Co a kdy se rozvolňuje vychází z epidemiologické situace a z toho, jak dalece je daná oblast braná jako riziková v kontextu s šířením koronaviru," řekla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Ministerstvo zdravotnictví na dotazy ohledně wellness do vydání článku nereagovalo, již dříve ale mluvčí Jana Schillerová uvedla, že podmínky rozvolňování vychází z názorů hlavní hygieničky. Pavla Svrčinová řekla, že rozvolňovací proces vychází z momentální epidemické situace. "Vnitřní bazény a wellness se otevřou 14. června, pokud se epidemická situace nezhorší," řekla na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví hlavní hygienička.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.