Srážky trhají rekordy, za dva dny napršely měsíční dávky. Meteoroložka řekla, kdy bude naděje na slunce

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 17. 5. 2021

Co se týče teplot, tak letošní květen je podprůměrný. Se srážkami je to naopak, deště má Česko během dvou dnů tolik, co obyčejně naprší za celý měsíc. Meteoroložka Dagmar Honsová ale »nepanikaří«, pořád je naděje na hezké léto. "Numerické modely na červen se ještě mohou měnit, pořád je to dlouhá doba," uvedla expertka na počasí pro ŽivotvČesku.cz s tím, že naději na hezké léto Češi pořád mají.

Květen roku 2021 patří mezi ty chladnější a deštivější. Možná se to na první pohled nezdá, ale podobný květen Česko zažilo také v roce 2020.

"Květen je v porovnání s dlouhodobým normálem teplotně podprůměrný, je to až o 5 stupňů Celsia. Srážkově je květen naopak nadprůměrný. Srážky máme za květen v průměru 69 milimetrů, jsou to údaje za roky 1981 až 2010, hravě nám tato hodnota spadla minulý týden za 48 hodin od středy do pátku. Loňský i předloňský květen byly také srážkově nadprůměrné. Přesná čísla budeme vědět na konci května, ale zatím je aktuální měsíc srážkově nadprůměrný. To samé je s teplotami, loňský květen na tom byl teplotně stejně jako je letošní," sdělila pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Druhá polovina května nebude příliš rozdílná a Česko čeká deštivý konec měsíce. Otázkou je, jak bude vypadat červen. Podle prvních numerických modelů se předpokládalo, že také první polovina června bude chladnější a deštivější.

"Myslím si, že za 20 stupňů Celsia budeme rádi, slunečních paprsků si zřejmě moc neužijeme. Ale pořád je tu určitá naděje, že počasí se v červnu zlepší, numerické modely pro červen se mohou měnit. Je to ještě dlouhá doba na detailní předpověď," dodala pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.