Roušky na obličeji sezónně už napořád. Milan Kubek to vnímá jako ohleduplnost vůči ostatním

Koronavirus - Ilustrační snímek
Koronavirus – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 20. 5. 2021

Odborníci se shodují, že vlivem zavedení povinnosti ochrany nosu a úst zmizela řada respiračních onemocnění, jako je třeba chřipka. Až na letní měsíce v loňském roce se více než rok používání ochrany dýchacích cest uplatňuje. Podle prezidenta České lékařské komory by sezónní nošení ochrany - tedy období, kdy je nárůst respiračních onemocnění - i po konci epidemie mělo řadu výhod. "Výrazně bychom tímto omezili chřipkovou epidemii či další respirační nemoci," řekl pro ŽivotvČesku.cz Milan Kubek (53).

V létě podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera bude nutné si ústa a nos nadále zakrývat. "Neříkám, že to musí být za všech situací," uvedl. Důvodem je podle něj možnost zavlečení nových mutací koronaviru nebo třeba i jejich tvorba. V současnosti je povinné nosit respirátory nebo chirurgické roušky na veřejných místech v zastavěném území obce, pokud nelze dodržet rozestupy alespoň dva metry.

Respirátor musí lidé nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné jsou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se musí také v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti.

"Myslím si, že ve vnitřních prostorách by se měly nosit nadále. Denní počet nakažených, tedy přes tisíc osob, převažuje počty, které jsme měli ve stejném období před rokem. Máme zde jiný vir, než byl před rokem. Je nakažlivější a nebezpečnější, dominuje tu britská varianta, takže bychom ochranu úst a nosu měli zachovat. Je to velmi levná prevence, takže bychom s ní měli vydržet," řekl pro ŽivotvČesku.cz prezident ČLK s tím, že podstatné bude ohledně vývoje epidemie nepodcenit přechod z léta do podzimu.

"Co je v současnosti nejdůležitější, tak nezanedbat letní přípravu, kterou jsme zanedbali v loňském roce. A mít jasně daný plán, co se bude dít během prázdnin a co se bude dít po skončení dovolených. Tedy zajištěné testování, je potřeba mít připravený plán, jak se budou testovat děti při návratu do školy. Je potřeba mít definované, jak budeme mít nastavené testování a sekvenování," zdůraznil pro ŽivotvČesku.cz Milan Kubek s ohlédnutím na loňské léto, po které došlo k vzedmutí vlny epidemie.

Uplatnění ochrany úst a nosu v období podzim až jaro, tedy v čase, kdy »ožívají« respirační nemoci, vnímá jako výhodné. "Pokud jde o roušky, tak v Asii to funguje jako projev ohleduplnosti vůči ostatním a myslím si, že tudy cesta vede. Výrazně bychom tímto omezili chřipkovou epidemii či další respirační nemoci, tím by vznikla i úspora ve zdravotnictví a je to nějaký vývoj. Třeba se to ujme, možná ne, ale vyzkoušeli jsme si, že to funguje," dodal pro ŽivotvČesku.cz šéf České lékařské komory.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.