Lidé odkládají roušky kvůli letnímu počasí. Profesor imunologie vysvětlil, proč se jimi stále chránit a kde

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 11. 6. 2021

Čas utíká jako voda a plány na prožití letních prázdnin jsou jedním z hlavních témat. I když je epidemická situace příznivá a vláda řadu věcí rozvolnila, ochrana dýchacích cest v podobě roušek a respirátorů zůstává podle odborníků důležitým opatřením, které by se mělo i nadále dodržovat. "Osobně si myslím, že se na nejrizikovějších místech roušek a respirátorů ještě dlouho nezbavíme," vyjádřil názor renomovaný profesor imunologie Václav Hořejší (71) pro ŽivotvČesku.cz.

Léto a teplé počasí svádí o to víc k tomu, aby lidé odkládali roušky a respirátory, aniž by si uvědomovali ještě přetrvávající riziko. Epidemie sice vykazuje lepší čísla, ale stále není s ohledem i na nebezpečí variant koronaviru ze zahraničí, plně pod kontrolou.

"V zásadě je důležité dodržovat nošení roušek a respirátorů do doby, kdy nebude epidemie prohlášena za vyřešenou. V této situaci je nutné řídit se doporučením epidemiologických odborníků. Když se podívám na ta čísla, která dnes máme, jsou sice příznivá a křivky pořád klesají, což je dobré, ale ve srovnání s některými jinými zeměmi jsou čísla u nás pořád ještě relativně vysoká. Například v některých asijských státech, které byly na mnohem nižších číslech a měly prakticky nulové hodnoty, se objevila ohniska nákazy a dostávají se na čísla, která máme my teď. Vyhlašují různá epidemická opatření," řekl pro ŽivotvČesku Václav Hořejší s tím, že by vláda měla naslouchat odborníkům a neřídit se »líbivějším« řešením.

"Myslím si, že by odborným organům – nadále působí poradní skupina MeSES, i když už ne oficiálně, měla vláda naslouchat. Rozhodně jsem názoru, že by se právě zrušení nošení roušek nebo respirátorů třeba v MHD nebo v uzavřených prostorech s větším počtem lidí mělo nechat až na samotný konec všech opatření," uvedl pro ŽivotvČesku.cz renomovaný profesor imunologie z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který v letech 2005 až 2017 působil jako ředitel Ústavu molekulární genetiky (ÚMG) Akademie věd České republiky.

"Tam kde je epidemická situace lepší a podmínky jsou méně příznivé pro šíření té nemoci, třeba na volném prostranství a podobně, je to něco jiného. Ale v nejrizikovějších prostředích teprve uvidíme, kdy nastane čas, že bychom se i tam mohli roušek zbavit. Osobně si myslím, že právě v nejrizikovějších místech se roušek a respirátorů ještě dlouho nezbavíme," uzavřel pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.