Naposledy Libuška Šafránková mluvila o manželovi Josefu Abrhámovi, Popelce a nové generaci

Josef Abrhám s manželkou Libuší Šafránkovou
Josef Abrhám s manželkou Libuší Šafránkovou
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 6. 2021

Zpráva o úmrtí Libuše Šafránkové, která podlehla boji se zdravím ve věku 68 let, zasáhla nejen její nejbližší, ale i miliony fanoušků. V posledním rozhovoru, který poskytla pro redakci ŽivotvČesku.cz, vyprávěla o tom, jak dobře se jí hraje s manželem Josefem Abrhámem (81). U něj nacházela jistotu. "Je to stejná jistota jako s Láďou Smoljakem či Zdeňkem Svěrákem, můj manžel k nim patří," řekla před několika týdny pro ŽivotvČesku.cz herečka. Ještě předtím, krátce před Vánoci, promluvila o tom, jak to má se sledováním jedné z nejslavnějších českých pohádek, ve které ztvárnila hlavní roli - Tři oříšky pro Popelku.

Libuše Šafránková dne 7. června oslavila 68. narozeniny. Na oslavě nikdo nemohl tušit, jaké černé okamžiky nastanou za pouhé dva dny. Svým odchodem zaskočila všechny. O svém milovaném muži vždy mluvila s velkou úctou a respektem. Naposledy ohledně snímku Vrchní, prchni. "Točit s manželem je pro mě taková jistota. Je to stejná jistota jako s Láďou Smoljakem či Zdeňkem Svěrákem, můj manžel k nim patří, a když jsem byla v jejich společnosti, tak jsem se cítila úplně svobodná," řekla pro ŽivotvČesku.cz fenomenální herečka, která patřila jednoznačně ke skvostům české kinematografie.

Během loňského prosince nic nenasvědčovalo tomu, že by se zdravotní stav Libušky Šafránkové nějak zhoršoval poté, co prodělala rakovinu. Naopak byla plná optimismu. O to více její náhlé úmrtí všechny zaskočilo. "Vánoce budu trávit jako vždycky. Akorát to bude veselejší, protože máme víc dětí. Nejmladšímu jsou dva roky, staršímu tři, dalšímu je dvanáct a nejstaršímu pak čtrnáct let. Asi budeme celá rodina pohromadě. Prosinec utekl jako voda. Slavili jsme manželovy narozeniny, takže se přiznám, že třeba stromeček ještě vůbec nemáme. Každoročně dodržujeme všechny křesťanské tradice," řekla Libuška Šafránková krátce před Štědrým dnem pro ŽivotvČesku.cz s tím, že národem milovanou pohádku, ve které si zahrála legendární Popelku a vysílá se rok co rok na Vánoce, sledovat nebude.

"Jak máme doma hodně dětí, tak nevím, jestli se to povede. Zatím se to moc nedařilo, abych sledovala televizi. Kluci jsou velcí a moc šikovní, už sami natáčí filmy – dokonce vyhráli nějakou filmovou soutěž. Jsou tady už nové generace, které je třeba vnímat. Proto to letos bude asi zase bez Popelky," svěřila s úsměvem velká dáma českého filmu pro ŽivotvČesku.cz, která ztvárnila desítky brilantních rolí. Její odchod je obrovskou ztrátou, která zasáhla do života všech.

Veřejné rozloučení s herečkou bude 25. června dopoledne v kostele sv. Anežky v Praze na Spořilově. Pohřeb se uskuteční odpoledne v kruhu rodiny a blízkých přátel. Na prostranství u kostela bude mít veřejnost možnost pohřeb sledovat na velkoplošných obrazovkách. V pondělí o tom s odkazem na syna herečky Josefa Abrháma mladšího informovala mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.