O samosběr jahod je velký zájem. Mnozí pěstitelé však podražili. Uvedli, za kolik si nasbíráte a kdy chodit

Samosběr jahod - Ilustrační snímek
Samosběr jahod – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 17. 6. 2021

Nejen milovníci jahod každoročně využívají možnosti samosběrů, které většinou startují už začátkem června. Letos se na zpoždění podepsalo deštivé počasí a málo slunečních paprsků, ale nyní už farmáři spouští prodeje letošní úrody i samosběry. Ceny šly oproti minulému létu o něco výše. "U samosběru je cena jahod 70 korun za kilogram a u prodeje už nasbíraných máme cenu 120 korun za kilogram – máme polní a také ze skleníku," uvedla zaměstankyně jedné z jahodových farem pro ŽivotvČesku.cz.

Sladké červené plody se v Česku těší velké oblibě, ať už je lidé konzumují jenom tak nebo je používají na výrobu nejrůznějších pochutin – typicky pak především na domácí marmelády a džemy. Letos si lidé, kteří chtěli vyrazit na samosběry jahod, museli počkat o něco déle, protože podprůměrné teploty a deštivé počasí posunuly zahájení sezóny 2021. Nyní už ale sadaři a farmáři zákazníkům dávají možnost nejen samosběru, ale i prodeje jejich úrody.

Prodejci evidují o samosběry velký zájem a doufají, že ho nezbrzdí dovolené, které si Češi plánují často právě hned na první měsíc letních prázdnin. Ceny za kilogram nasbíraných jahod i těch, které se lidé mohou koupit už nasbírané, šly oproti minulým sezónám o něco nahoru. Napříč republikou se ceny pohybují v rozmezí zhruba od 50 do 80 korun za kilogram.

"Sezónu jsme ještě nezahájili, na Vysočině je to všechno opožděné. Někdy 27. nebo 28. června by měl být eventuálně první samosběr, možná spíše »prosbírávání«, aby se vysbíraly první velké jahody a nehnilo to. Zájem evidujeme každoročně obrovský, obzvláště chodí velmi rády rodiny s dětmi a my to vítáme. Máme pouze samosběry a cenu pro letošek ještě nemáme nastavenou, loni se pohybovala kolem 50-55 korun za kilogram. Bude záležet na kvalitě jahod a jejich velikosti, ale letos cena bude asi trošku vyšší. Nejlepší je přijít na samosběr ráno, protože jahodníky jsou svěží, a lidé se navíc vyhnou práci v tom největším horku," řekla pro ŽivotvČesku.cz pěstitelka z rodinné firmy Jahody Ondráček z Libice nad Doubravou v okrese Havlíčkův Brod.

Někde už jsou ale samosběry v plném proudu."Sezónu už jsme zahájili a registrujeme opravdu velký zájem. Především rodiny s dětmi, kdy lidé volají, zda si mohou přijít s dětmi nasbírat jahody na pole. Berou to také jako výlet a odpočinek. U samosběru je cena jahod 70 korun za kilogram a u prodeje už nasbíraných máme cenu 120 korun za kilogram – máme polní a také ze skleníku," uvedla pro ŽivotvČesku.cz zaměstnankyně farmy Hanč Vraňany, která sídlí v okrese Mělník.

Sezónu zahájila například i Jahodárna ve Chvalkovicích na Hané, lidé si mohou přijít nasbírat sladké plody třikrát do týdne. Tam si sběrači zaplatí za kilogram vlastnoručně nasbíraných jahod 50 korun. Samosběr funguje také u rodinné firmy Jahody Staré Ždánice a Podůlšany nacházející se mezi Hradcem Králové a Lázněmi Bohdaneč. "Už skoro týden máme samosběry zahájené. Zájem je asi stejně velký jako vždy, hodně chodí rodiny s malými dětmi. Cena je pro letošní rok o něco vyšší, ale ne o moc," sdělil pro ŽivotvČesku.cz prodejce Jahody Staré Ždánice a Podůlšany.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.