Reprodukční číslo vzrostlo: Znamená to, že mutace delta je agresivnější, říká Roman Prymula. Uvedl, kdo je v ohrožení

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 30. 6. 2021

Počet nových případů koronaviru v Česku dál roste. Reprodukční číslo dnes poprvé od půlky dubna překročilo hodnotu jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie. "Je to signál, že už ta opatření, která byla rozvolněna a ta stávající přestala fungovat natolik silně, aby se podařilo držet ten dlouhé týdny klesající trend," řekl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula (57).

V úterý testy v Česku odhalily 160 případů nemoci covid-19, téměř o polovinu víc než před týdnem, kdy jich bylo 112. Počet nakažených za uplynulých sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel stoupl ke dnešku na 7,2 z předchozích 6,7. Nejhorší údaj je v Praze, která má v tomto přepočtu 21 případů. Za úterý má Praha 54 nových případů covidu proti 30 z minulého úterý.

"Teď opravdu došlo k tomu, že se setrvalý pokles zastavil a začíná se to obracet nahoru. Znamená to, že mutace delta je agresivnější než původní varianty viru, se kterými jsme se tady setkávali, a vede to k tomu, že se rychleji šíří v populaci. Je to signál, který se netýká jen České republiky, ale i jiných zemí, že i když je poměrně vysoká proočkovanost, tak si vir nachází místo mezi částí neočkované populace a tam se šíří," upřesnil bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula to, kdo je významně ohrožen delta mutací, dříve pojmenovanou jako indická.

Ochranné opatření zakazuje všem občanům České republiky a cizincům s bydlištěm na území Česka vstup do zemí s extrémním rizikem nákazy nemocí covid-19. Do 30. června je na seznamu 14 zemí, včetně například Indie nebo několika afrických a jihoamerických zemí. S účinností od 1. července na seznam podle nového opatření přibude Rusko, Paraguay a Namibie a od pondělí 5. července také Tunisko. Nové opatření platí do 31. července. Zákaz neplatí jen pro občany zmíněných zemí nebo pro cesty, které nesnesou odkladu a byly předem oznámeny ministerstvu zahraničí.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.