Policie při situaci s rukojmími dodržuje jasný postup. Akce se často neobejde bez zranění či zabití, říká Andor Šándor

Generál a bezpečnostní expert Andor Šándor
Generál a bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 30. 6. 2021

V Českých Budějovicích byla ve středu odpoledne v jednom z obchodů na náměstí držena žena jako rukojmí. Policie s pachatelem vyjednávala, do budovy ale následně vrazila zásahová jednotka, která muže zadržela a převezla na služebnu, žena byla vysvobozena. Držení rukojmích není v Česku běžné, přesto má policie pro tyto případy speciální postup. "Zpočátku se vyjednává a když je zřejmé, že pachatel už vyjednávat nechce a je schopen rukojmí ublížit, tak dojde k útoku. Ten se bohužel často neobejde bez zranění či zabití jak policistů, tak drženého nebo pachatele," řekl pro ŽivotvČesku.cz bezpečnostní expert Andor Šándor (63).

Desítky policistů byly ve středu odpoledne připraveny na náměstí v Českých Budějovicích, kde v jednom z obchodů držel muž ženu jako rukojmí. Zásahová jednotka ji nakonec zraněnou vysvobodila a útočník byl zadržen. Přestože podobné případy nejsou v Česku běžnou záležitostí, policie se drží jasného postupu. Bezpečnostní expert vysvětlil, jak to v těchto situacích chodí.

"Samozřejmě když policie přijde na místo činu, tak nejprve vyjednává, to je zásada. Vyjednává se tak dlouho, dokud je pachatel ochoten s policií vyjednávat. K zásahu dochází ve chvíli, kdy se ukazuje, že by mohl rukojmí ublížit. Cílem je samozřejmě útočníka unavit, získat maximum informací. Celý proces může trvat různě dlouho," přiblížil pro ŽivotvČesku.cz Andor Šándor.

Zásah je krajní možností, předem se totiž počítá s tím, že při něm někdo může utrpět zranění, či v nejhorším případě přijít i o život. "Útok se bohužel často neobejde bez zranění či zabití jak policistů, tak drženého nebo pachatele. Další možnost je, že dotyčný na základě vyjednávání ustoupí, rukojmí pustí a vzdá se policii. Obecný proces se může lišit případ od případu podle toho, nakolik je pachatel ochotný spolupracovat," uzavřel bezpečnostní expert pro ŽivotvČesku.cz.

V případu z Českých Budějovic došlo k zásahu krátce po čtvrté hodině odpolední. Na místě byli kromě policistů připraveni i záchranáři se sanitkami. Jedna z nich nakonec převezla zraněnou ženu do nemocnice s lehčím poraněním v oblasti krku.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.