Přísaha přeskočila ČSSD i KSČM. Robert Šlachta si sám rozhodne, s kým bude spolupracovat, říká politolog

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta
Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta
Foto: Se svolením Roberta Šlachty
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 2. 7. 2021

Podle předvolebního průzkumu agentury Median by volby vyhrálo hnutí ANO s 26 procenty. Koalice Pirátů a STAN by skončila druhá se ziskem 21,5 procent hlasů. Do sněmovních lavic by se dostala i Přísaha Roberta Šlachty. Podle politologa Lubomíra Kopečka strana jednoho muže se poměrně lehce bude rozhodovat, s kým naváže politickou spolupráci. "Díky tomu, že hnutí hodně stojí na osobnosti Roberta Šlachty, tak mu to dává poměrně velké možnosti. On si může sám rozhodnout, kdo pro něj bude vhodným politickým partnerem," řekl politolog pro ŽivotvČesku.cz.

Volby by momentálně vyhrálo hnutí ANO, na druhém místě by skončila koalice Pirátů a STAN, podle agentury Median by třetí skončila koalice Spolu s 20 procenty. Osud komunistů a ČSSD je na hraně, KSČM by podle Medianu získala 5,5 procent, sociální demokraté mají ještě o půl procenta méně a vstup do sněmovny je pro ně hodně nejistý.

Pozitivní myšlenky předvolební průzkum vyvolal SPD a také u hnutí Přísaha. SPD se pohybuje kolem 8 procent, hnutí Roberta Šlachty dosáhlo na 6 procent.

Robert Šlachta vytrvale odmítá spekulace, že za vznikem jeho hnutí stojí lidé z ANO a říká, že není žádnou záložní stranou pro Andreje Babiše. Pro hnutí pracují například Martin Štěpanovský a Zuzana Gedeonová, kteří v minulosti pracovali pro Marka Prchala, který stojí za marketingovým úspěchem hnutí ANO. V českém politickém prostředí je ale poměrně běžné, že marketingoví specialisté v průběhu své kariéry pracují pro různé politické strany.

Podle politologa Lubomíra Kopečka má Přísaha výhodu, že je vlastně hnutím jednoho muže, který zřejmě sám bude rozhodovat, s kým strana vstoupí do užší spolupráce.

"Robert Šlachta si založil politický projekt, který zjevně má docela dobré marketingové zázemí. To, že využívá lidi, kteří dříve pracovali pro hnutí ANO, nemusí vůbec nic znamenat. S kým bude po volbách spolupracovat, jestli se tedy do sněmovny dostane, je otevřená záležitost. Díky tomu, že hnutí hodně stojí na osobnosti Roberta Šlachty, tak mu to dává poměrně velké možnosti. On si může sám rozhodnout, kdo pro něj bude vhodným politickým partnerem," řekl Lubomír Kopeček pro ŽivotvČesku.cz.

"Je nevypočitatelné, co bude tento subjekt dělat ve chvíli, kdy se dostane do parlamentu, což je podle mě pořád ještě dost nejisté. Průzkumy neukazují, že by byl nějak výrazně nad 5 procenty a hlavně vazba voličů k této formaci je z povahy věci na novou stranu velmi mělká. Ti, co ji teď podporují, ji v říjnu podporovat nemusí. Pokud by tento subjekt přešel přes 5 procent, bylo by zajímavé, jak by to ovlivnilo podobu vlády. Spekulovat nad tím je ale nyní dost předčasné, protože nevíme, kdo v té příští sněmovně vlastně bude sedět," řekl pro ŽivotvČesku.cz politolog již v minulosti.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.