Počasí rozdělí republiku. Na západě bude okolo 22 °C, na východě tropy. Meteoroložka varuje před zdravotními riziky

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 6. 7. 2021

Do České republiky dorazí tropické dny, ovšem jen do části. Zatímco na západě bude okolo 22 stupňů Celsia, na východě více než 30 stupňů. Čekají nás také přeháňky či bouřky. Proměnlivé počasí se může odrazit i na zdravotním stavu jednotlivých osob. "Teploty budou zátěžové pro náš organismus – zejména pro starší generace, astmatiky, kardiaky, těhotné ženy," uvedla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Počasí v České republice bude ovlivňovat frontální rozhraní, které oddělí chladnější vzduch na západě kontinentu od teplejšího nad východní Evropou. Zatímco na západě území bude v průměru 22 stupňů, na východě to bude o mnoho víc.

"Na Moravě a ve Slezsku budou teploty ve středu kulminovat na 33 °C, ve čtvrtek až na 36 °C, bude tedy supertropický den, v pátek na 32 °C. Na západě území to budou teploty až o 12 °C nižší. Na Moravě a ve Slezsku se k tropickým dnům přidají i tropické noci, to znamená, že teploty nebudou klesat pod 20 °C," uvedla pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Teplotní rozdíly mezi západní a východní částí republiky se začnou vyrovnávat až během víkendu. "Ten přinese letní teploty mezi 22 až 27 °C," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz odbornice na počasí. Do té doby ale bude počasí mít nepříznivý vliv i na zdravotní stav lidí, především ohrožených skupin.

"Teploty budou zátěžové pro náš organismus – zejména pro starší generace, astmatiky, kardiaky, těhotné ženy," dodala Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.