Přes prázdniny patrně roušky nenahradí respirátory. Adam Vojtěch vysvětlil, co situaci komplikuje

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 7. 7. 2021

V městské hromadné dopravě a vnitřních prostorech budou povinné respirátory patrně i přes prázdniny. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34) dal na rady odborníků, kteří se obávají možného zhoršení situace v souvislosti s šířením mutace delta. Počty nových pozitivních případů nákazy koronavirem totiž přestaly klesat. Původně se zvažovalo zmírnění od 1. července. "Jsme ve fázi spíše stagnace, takže téma změny není na stole," řekl pro ŽivotvČesku.cz šéf rezortu zdravotnicí, který již dříve podmiňoval změnu vývojem situace.

Podle ministra je nutná obezřetnost, aby při odjezdu dětí na tábory a jejich setkávání v jiných kolektivech nenastalo zhoršení. Před odjezdem na tábory mají povinnost absolvovat test, antigenní nebo PCR. Ten je nutný v případě, že tábor trvá déle než sedm dní, aby dítě nemuselo být »​přetestováno« ještě na táboře pořadateli.

"Za mě v tuto chvíli neplánujeme další změny opatření, tedy ani zpřísnění či polevení. V tuto chvíli, jak jsou opatření nastavena, je to naší situaci adekvátní s tím, že ještě od pátku doladíme novou povinnost, kdy člověk, který se vrací z jakékoliv země, musí být otestován a potvrzení musí předložit svému zaměstnavateli. Jde, řekněme, o prevenci, aby se nákaza nezanesla do firem. Sami zaměstnavatelé toto žádali. Pokud jde o respirátory, tak v tuto chvíli neplánujeme, že bychom dělali změnu. A to kvůli situaci, která je spíše stagnující. V Praze vidíme mírný nárůst, i když není zásadní, ale odehrává se v generaci 16 až 29 let, tedy mezi mladšími ročníky, které jsou logicky nejméně proočkováni. Ale ještě nejsme ve fázi, že bychom měli vytvořenou kolektivní imunitu, i to je důvod, proč bych zatím nedělal žádná rozvolnění, ale ani zpřísnění. Říkám zatím, protože situace je velmi dynamická, takže je velmi těžce predikovatelné, co bude za pár týdnů," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz Adam Vojtěch.

Již dříve ministr zdravotnictví připustil, že na výměně roušek za respirátory není odborná shoda. Respirátory jsou účinnější ochrana a chrání i svého nositele, nevýhodou je, že v teplém počasí se v nich špatně dýchá. Rouška chrání ale jen okolí toho, kdo ji nosí.

Další nepříznivou zprávou, která mírně blokuje změnu, je zhoršení situace v některých zemích, kde se šíří nová varianta viru delta, dříve zvaná indická mutace, která je infekčnější. "Jsme ve fázi spíše stagnace, takže téma změny není na stole. Nepředpokládám, že by došlo během prázdnin na změny, ale uvidíme, jak situace bude vypadat po prázdninách," dodal pro ŽivotvČesku.cz Adam Vojtěch.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.