Vlna veder může způsobit praskliny na silnici. Mluvčí popsala postup při škodné události

Doprava - Ilustrační snímek
Doprava – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 8. 7. 2021

Česko čekají dny s tropickými teplotami. Vlna veder může způsobit nejen zdravotní komplikace, ale třeba také nebezpečí na vozovce kvůli prasklinám a dalším rizikům plynoucím z extrémního horka. "Silný sluneční žár se může podepsat na starých betonových površích, které mohou popraskat. Není to žádná česká specialita, potýkají se s tím třeba i v Německu," řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic České republiky pro ŽivotvČesku.cz.

Podle informací meteorologů mají přijít tropické dny, které budou atakovat v některých případech až 37 °C. Horka dokážou být úmorná z mnoha důvodů, a především pro některé skupiny mohou představovat zdravotní obtíže. Ale negativně působí také například na stav silnic, kdy vlivem vysokých teplot dochází k jejich narušení, čímž vzniká nebezpečí pro řidiče.

"Silný sluneční žár se může podepsat na starých betonových površích, které mohou popraskat. Není to žádná česká specialita, potýkají se s tím třeba i v Německu. Častěji se však řeší případy, že vlivem průjezdu těžkých vozů dochází za vyšších teplot k vyjíždění kolejí ve vozovce," sdělila pro ŽivotvČesku.cz tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic České republiky Nina Ledvinová s tím, že pokud něco takového nastane, existuje několik pravidel, jak se má řidič zachovat.

V situaci, kdy při jízdě vznikne škodná událost – výmolem na vozovce se poruší náprava nebo dojde třeba k proražení pneumatiky kvůli špatnému stavu silnice, náhradu škody řeší pojištění Ředitelství silnic a dálnic ČR. Platí však, že případ musí schválit, a ne každá škodná událost je uhrazena. "Dokumenty k vyřízení škodné události lze snadno nalézt na našich webových stránkách," dodala Nina Ledvinová pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.