Rastislav Maďar promluvil o delta mutaci. Upřesnil, kdy může dominovat v Česku a koho může ohrozit

Epidemiolog Rastislav Maďar
Epidemiolog Rastislav Maďar
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 7. 2021

Řada odborníků již několik týdnů varuje před možným nástupem významně infekčnější delta mutace. V Česku ve středu přibylo 279 potvrzených případů koronaviru, v mezitýdenním srovnání je to více než dvojnásobek. Podle epidemiologa Rastislava Maďara nová varianta viru, jejíž reprodukční číslo je 8, je riziková zejména pro lidi, kteří nejsou očkovaní. "Varianta delta představuje riziko pro všechny neimunní," řekl pro ŽivotvČesku.cz respektovaný epidemiolog.

Aktuální vývoj epidemie může být z pohledu predikce mírně znepokojivý. Po třech dnech poklesu totiž stouplo reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, k dnešku dosahuje 1,2. Nad hodnotou jedna, což znamená zrychlování epidemie, je už devět dní. 

Denní nárůsty začaly v mezitýdenním srovnání stoupat ke konci června. Výjimkou bylo toto pondělí a úterý, na které ale připadly státní svátky a ve volných dnech se většinou méně testuje. 

Rastislav Maďar pro ŽivotvČesku.cz upřesnil, koho může nová varianta viru ohrozit. "Varianta delta představuje riziko pro všechny neimunní. Stále platí, že opatrné by měly být zejména osoby s chronickou nemocí a vyšším věkem, tito lidé jsou však z velké části už chráněni. Nárůst nemocnosti a a hospitalizací je nyní vidět na mladších věkových skupinách více, než tomu bylo v minulosti. V Německu již delta dominuje a ještě v letních měsících to může nastat i u nás," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, stouplo na 10,0 z předchozích 8,7. Z krajů jsou na tom nejlépe Ústecký, Zlínský, Karlovarský, Královéhradecký, Pardubický a Olomoucký kraj se třemi případy, naopak nejvyšší počet nových nákaz za sedm dní na 100 tisíc obyvatel vykazuje Praha, kde také oproti stavu před týdnem nákaz přibylo z 25 na 32 za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Výrazný nárůst v mezitýdenním srovnání vykazuje Plzeňský kraj - ze sedmi případů za týden na 100 tisíc obyvatel na 18.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.