Důchodcům 1000 korun, ale z kapsy Andreje Babiše. Neoprávněně pobírá dotace, říká Mikuláš Ferjenčík

Poslanec Mikuláš Ferjenčík
Poslanec Mikuláš Ferjenčík
Foto: Se svolením Mikuláše Ferjenčíka
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 9. 7. 2021

Jednorázový příspěvek pro důchodce ve výši 1000 korun, na který mají být využity uspořené peníze díky zastavení dotací pro holdingový konglomerát Agrofert premiéra Andreje Babiše (66). To prosazuje Česká pirátská strana společně se Starosty a nezávislými (STAN) s tím, aby se návrh objevil v pozměňovacím návrhu k novele zákona o důchodovém pojištění. Podal ho poslanec za Piráty Mikuláš Ferjenčík (34). "Peníze by šly přímo z financí, které neoprávněně pobírá Andrej Babiš na dotacích. Když se dělá přidání důchodcům kvůli volbám, tak ať to platí pan premiér ze svého," sdělil pro ŽivotvČesku.cz.

Přestože byl často kritizován za střet zájmů, premiér Andrej Babiš ho dlouhodobě a razantně odmítá. Agrofert operuje především v oblastech potravinářství, zemědělství nebo mediální sféry či chemického průmyslu. Podle některých názorů čerpá předseda hnutí ANO finance prostřednictvím dotací, které by mohly pokrýt například jednorázové »přilepšení« pro důchodce ve výši 1000 korun.

V loňském roce vláda schválila tzv. »rouškovné«, kdy lidé ve starobním důchodu, invalidní důchodci, vdovy, vdovci a sirotci dostali částku 5000 korun jako finanční kompenzaci za období epidemie. Nyní by se důchodci mohli dočkat »tisícovky«, která by byla mimořádným příspěvkem. Před volbami však není jasné, kam směřují návrhy a kroky jednotlivých stran.

Návrh na příspěvek podal poslanec za Českou pirátskou stranu Mikuláš Ferjenčík. "My jsme to navrhli jako vratku dotace, což znamená, že peníze by šly přímo z financí, které neoprávněné pobírá Andrej Babiš na dotacích," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz s tím, že pozměňovací návrh má dvě části.

"Jedna je vyplacení 1000 korun všem důchodcům, včetně invalidních. A druhá věc je zpřísnění zákona o střetu zájmů tak, aby skutečně firmy, které vlastní pan premiér Babiš, nemohly dostávat dotace. Když se dělá přidání důchodcům kvůli volbám, tak ať to platí pan premiér ze svého – to nám přijde zcela adekvátní," uzavřel Mikuláš Ferjenčík pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.