Reklama:

S Alenou Schillerovou se fotit nebudu, peníze nedala, vzkázala starostka. Popsala jednání se sekretářkou ministerstva

Alena Schillerová a Klára Dostálová
Alena Schillerová a Klára Dostálová
Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 13. 7. 2021

Starostka obce Mladé Buky na Trutnovsku Lucie Potůčková (STAN) odmítla, aby se do obce přijela fotit ministryně financí Alena Schillerová a dělala si předvolební PR ve škole, kterou obec zrekonstruovala za peníze z EU. "Nene, děvenky, sami jsme jako obec postavili, sami jsme zařídili a děkovat budeme pouze EU," napsala starostka na Twitter. Pro ŽivotvČesku.cz pak pohovořila o tom, zda se v obci nyní nebojí, že na ně nyní ministerstvo financí tzv. zaklekne. "Paní účetní má trochu obavy, aby teď nepřišly třeba kontroly, ale já osobně si to nemyslím. Máme věci v pořádku," uvedla starostka pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Starostka krkonošské obce Lucie Potůčková si nepřála, aby do regionu přijela ministryně financí a dělala si fotky ve škole, kterou obec zrekonstruovala za evropské peníze. Ministerstvo financí na rekonstrukci peníze nedalo.

Reklama:

Starostka v emotivním prohlášení na Twitteru uvedla, že škola je přes léto zavřená a vetřelce do ní pouštět nehodlá. S příjezdem ministryně pro místní rozvoj problém neměla, ale Kláru Dostálovou chtěla doprovodit právě Alena Schillerová. To se starostce vůbec nelíbilo.

"Volala mi sekretářka paní ministryně Dostálové během mé dovolené, že zařizuje výjezd a že paní ministryně by se ráda přijela podívat na náš úspěšný projekt. To mi nevadilo, je to ministryně pro místní rozvoj, je to šéfka řídícího orgánu IROP (Integrovaný regionální operační program), tak jsem to tak brala, ať dojede. Jenže pak zazněla informace, že je to společná jízda paní Dostálové a paní Schillerové. To už se mi nelíbilo, tak jsem hned sekretářce paní ministryně pro místní rozvoj řekla, že toto nechci podporovat, že je to předvolební PR a navíc projekt je už dávno hotový," vysvětlila starostka pro ŽivotvČesku.cz.

"Asi bych ještě pochopila, kdyby se to dělalo v době, kdy byl projekt rozdělaný, že by obě ministryně s něčím dojely pomoct. Takhle jsem řekla, že nechci, že je před volbami... Paní sekretářka mi mile řekla, že před volbami je vždycky. Odvětila jsem, že to má pravdu, ale tyto volby považuji za důležité a že rozhodně ne. Ona mi naznačila, ať si to ještě týden rozmyslím. Já si to během týdne nerozmyslela a řekla jsem jí, že nejsme správná destinace pro tento výjezd a dokonce jsem paní sekretářce doporučila jiné projekty z okolí, kam by se mohly ministryně podívat," popsala pro ŽivotvČesku.cz Lucie Potůčková, jak jednání s rezortem probíhalo.

"Konzultovala jsem to s ředitelem školy a s místostarostou, měli jsme všichni stejný postoj, že toto podporovat nebudeme," doplnila starostka krkonošské obce a doufá, že nyní nebude na obec tzv. zakleknuto.

"Paní účetní má trochu obavy, aby teď nepřišly třeba kontroly, ale já osobně si to nemyslím. Máme věci v pořádku, co se týče dotací a administrace jsme obezřetní a také si myslím, že jsme malé ryby, že jsme opravdu malá vesnice," uvedla Lucie Potůčková s tím, že snad není příliš naivní, jak to v Česku chodí.

S výhledem na volby starostka uvedla, že pro hnutí STAN jsou tři základní pilíře, co by měla strana dělat, pokud v podzimním klání o vstup do Poslanecké sněmovny uspěje. "Myslím si, že je nutné shodit ze stolu a rozcupovat stavební zákon. Modlím se, že se to stane. Pak je nutné podpořit naše předsednictví v EU, je to na okraji zájmu, je třeba lidem vysvětlovat, z čeho šly třeba peníze právě na naši školu. Za třetí bude po volbách nutné zapracovat na tom, aby se zvedla politická kultura a etika," dodala starostka obce Mladé Buky.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: