Jana Kočku zatkla policie a hrozí mu vysoký trest. Poprvé od synova zadržení promluvil jeho otec

Jan Kočka se svým otcem Václavem
Jan Kočka se svým otcem Václavem
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 14. 7. 2021

V úterý odpoledne zasahovali kriminalisté ze třetího oddělení čtvrtého policejního obvodu ve spolupráci se speciální pořádkovou jednotkou v centru Prahy, kde zatkli celkem tři osoby podezřelé ze spáchání násilného trestného činu. Mezi nimi se objevil také podnikatel Jan Kočka (54), bratr zesnulého Václava Kočky (†40), který byl v roce 2008 zastřelen v pražské restauraci Monarch. Nyní k zatčení syna promluvil poprvé jeho otec Václav Kočka starší.

Případ zadržení Jana Kočky se stal mediální kauzou. Policie během dnešního odpoledne zveřejnila záběry, na kterých dochází k zatýkání tří podezřelých mužů. Jedním z nich byl právě známý podnikatel, který strávil noc v cele předběžného zadržení. Podle informací tiskové mluvčí policie Violety Siřišťové měli pachatelé napadnout sedmapadesátiletého muže, kterému předtím vyhrožovali.

"Násilím ho nutili k převodu jeho firmy. Při odchodu mu jeden z mužů vyrval ze zdi bezpečnostní kameru, která celý incident natáčela. Poškozený po napadení utrpěl zranění, která si vyžádala převoz do nemocnice," sdělila pro ŽivotvČesku.cz.

Nyní se k zatčení syna vyjádřil i jeho otec a podnikatel, který provozuje Matějskou pouť. "O jednoho syna jsem přišel, takovej šmejd mi ho zastřelil bezdůvodně, takovýho hodnýho kluka. A další tady, furt ho pronásledujou. Já nevím, co tahle rodina komu co udělala. Já nevím, proč se to děje, tyhle věci," řekl Václav Kočka starší pro CNN Prima News.

Janu Kočkovi a jeho spolupachatelům hrozí vysoký trest, který se může pohybovat od několika let vězení až po doživotí. "Mezi násilné trestné činy můžeme počítat loupež, ublížení na zdraví, nakonec i vraždu, byť ve stádiu pokusu. Kromě vraždy, kde může hrozit až doživotí, se dá u ostatních násilných trestných činů mluvit zhruba o 10 letech odnětí svobody podle naplnění skutkové podstaty," dodal pro ŽivotvČesku.cz renomovaný právník Jan Černý.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.