Češi kupují chaty a chalupy ve velkém. Jsou to dobře uložené peníze, hodnotí realitní makléř. Popsal důvody

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 22. 7. 2021

Rekreační objekty se dostaly do pozornosti Čechů už v období epidemie koronaviru, ale prodeje nadále stoupají. Ne všichni mohou nebo chtějí vyrazit k moři, někteří mají zájem vybudovat si vlastní zázemí, kde si budou moci užívat odpočinku do sytosti. A tak není divu, že zájem o chaty a chalupy rapidně vzrostl. Koupě rekreační nemovitosti je navíc rozumný krok z ekonomického hlediska. "V první řadě to jsou dobře uložené peníze. Vzhledem ke stoupající inflaci, která podle mě bude stále vyšší, jsou to i celkem bezpečně uložené peníze. Výhodou je, že pokud zrovna na chatě nebudete, dá se pronajmout a tím také nějakou korunu vydělat," řekl realitní makléř pro ŽivotvČesku.cz.

Koronavirová epidemie mnohým otevřela oči. Během nejhorší epidemické situace, kdy museli všichni zůstávat ve svých domovech a byli odkázáni na jedno místo, si někteří uvědomili, že je výhodné si vybudovat zázemí, kde člověk může v případě potřeby »zakotvit«. Středem pozornosti Čechů se staly chaty a chalupy, jejichž prodej výrazně stoupl. Tisková zpráva Fincentrum Hypoindex uvádí, že průměrná úroková sazba se držela během června na 2,13 procentech a za půlrok překonaly sjednané hypotéky objemy běžně realizované za celý kalendářní rok.

Přestože v dubnu a v květnu byl zájem o čerpání hypoték nižší, minulý měsíc tomu bylo naopak. Extrémní zájem o financování bydlení a rekreačních nemovitostí je podle ekonoma Lukáše Kovandy logickým krokem, kdy je třeba využít současných podmínek i přesto, že dochází ke zdražování. V následujících letech budou totiž ceny nadále stoupat.

"Myslím si, že v tuto chvíli je to z hlediska výše hypoték a úroků výhodné, protože úroky v příštích měsících a dá se říci, že možná i letech, porostou. Minimálně v následujících měsících bude růst pozvolný. Co se týče samotné ceny nemovitostí, tam samozřejmě pozorujeme prudký nárůst cen. Kdo si kupuje nemovitost jako střechu nad hlavou, může mu být nyní jedno, zda se ta nemovitost třeba za pět let zlevní. A také není příliš jisté, že se to skutečně stane. Spíše bych v příštích letech očekával rovněž mírný až rychlý růst cen nemovitostí – záleží na lokalitě," sdělil ekonom Lukáš Kovanda pro ŽivotvČesku.cz s tím, že pokud chce člověk využít možnosti hypoték, tak je správná doba, protože financovanou nemovitost nebude na rozdíl od peněz na bankovním účtu »požírat« inflace.

S tím souhlasí realitní makléř Jakub Jarolímek ze společnosti Hypoin. "Za extrémní zájem o chaty, chalupy a jiné rekreační objekty může podle mého názoru především epidemie a s ní spojené restrikce – otázkou totiž zůstává, jestli bude moct člověk vůbec vycestovat do zahraničí nebo vyrazit někde po Česku. Kdyby náhodou znovu zavřeli wellness, hotely nebo restaurace, tak mít »svoje« se vyplatí. Koupit takovou rekreační nemovitost má hodně výhod i proto, že člověk nezůstane omezený případnými restrikcemi. Kdyby se situace opakovala a vláda všechno opět zavřela, tak na svoji chatu se člověk pravděpodobně dostane. A rozhodně je lepší trávit lockdown někde v přírodě, kde ho prakticky skoro nepocítíte než zavřený ve městě. Navíc Češi jsou bezesporu národem chatařů," řekl pro ŽivotvČesku.cz s tím, že rekreační objekt je navíc investice do budoucnosti.

"V první řadě to jsou dobře uložené peníze. Vzhledem ke stoupající inflaci, která podle mě bude stále vyšší, jsou to i celkem bezpečně uložené peníze. Výhodou je, že pokud zrovna na chatě nebudete, dá se pronajmout a tím také nějakou korunu vydělat," dodal Jakub Jarolímek pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.