Baba Vanga varovala před zkázou. Včely vymřou, mléko bude otráveno, vyřkla. Popsala, co hrozí a jak tomu zabránit

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 7. 8. 2021

Doba neustále postupuje vpřed a přináší obrovské pokroky v řadě oblastí jakými jsou věda, technika, medicína nebo celkový způsob života a jeho možnosti. Mezi »kritiky« moderního světa patřila světoznámá bulharská jasnovidka Vangelija Pandeva Dimitrová – Gušterová (†85), přezdívaná jako Baba Vanga. Ve svých proroctvích promluvila o tom, co způsobí v následujících letech kroky člověka a kam povede budoucnost lidstva.

Pro některé kontroverzní osobnost 20. století, pro jiné tajemná žena s výjimečným darem jasnozřivosti. Jako dvanáctiletá dívenka přišla rodačka z makedonského města Strumica ke zranění během silné bouře, díky němuž měla nabýt věšteckých schopnosti. Údajně dokázala nahlížet do budoucnosti a také léčit i neléčitelné zdravotní obtíže a choroby. V pokroku lidstva, které se za desetiletí jejího života hodně posunulo (v souvislosti s technologiemi a možnostmi moderní doby), viděla zásadní problém. Především kvůli sílící moci člověka a jeho touze nadvlády.

"Víte, co přijde za několik let? Zemětřesení, ohně, povodně, bída… Mnoho lidí zahyne. Všichni se budou bít, všechny národy budou na jedné hromadě… Lidí bude méně, nebude zboží. Ovce, krávy, kozy nebudou vhodné ke konzumaci. Se vším si zahráváte a nevidíte, jaká bída přichází. Lidé budou chodit holí a bosí, nebudou mít co jíst, ani čím si zatopit nebo svítit," popsala Vangelija Pandeva Dimitrová – Gušterová, jak uvádí kniha Proroctví jasnovidky Vangy od Ženi Kostadinové.

Varování věštkyně však nekončí u přírodních katastrof, ale v jednom ze svých proroctví zmínila i další rizika spojená s nekontrolovanou mocí člověka. "Objeví se hodně neznámých nemocí. Lidé budou bez zjevné příčiny a bez toho, aby předtím byli nemocní, padat na ulicích. A zatím to ještě lze odvrátit, protože je to ve vašich rukou. Nehnojte zbytečně hnojivy a chemikáliemi, protože příroda už se dusí. Včely vymřou, mléko bude otráveno. Zavařujte vodu do sklenic. Přijde den, kdy se ze Země ztratí různé rostliny, zelenina a zvířata," vyřkla jasnovidka Baba Vanga už v roce 1981 vidinu budoucího světa, která má být »alarmem« pro chování národů po celém světě.

Ale všechno není předurčeno k záhubě. »Hybatelem« budoucích věcí, které se ještě mohou změnit, je podle ní samo lidstvo. Má se přiklonit k pokoře, úctě k přírodě a přestat ničit vše, co dává život jenom proto, že může. Slova bulharské mystičky některým připadají jako snůžka lží a neexistují nepopiratelné důkazy o jejích proroctvích. Přesto za života promluvila o věcech, které mohou vést k zamyšlení.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.