Třetí dávka vakcíny rozděluje odborníky. Důležité je, zda člověk onemocní, nebo pouze chytne infekci, říká Václav Hořejší

Profesor imunologie Václav Hořejší
Profesor imunologie Václav Hořejší
Foto: Se svolením Václava Hořejšího
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 19. 8. 2021

Velmi diskutovaným tématem se v poslední době stala třetí dávka vakcíny, která by podle odborníků měla fungovat jako »posilující«. V Česku se o její aplikaci rozhodne na konci srpna. Podle profesora imunologie Václava Hořejšího (71) jsou na tuto věc rozporuplné názory. "Zatím není žádný důkaz, že například lidé očkovaní před půl rokem začínají být náchylní k onemocnění – ne pouze k infekci, která nepřináší žádné potíže. Až se ukáže, že to opravdu takto slábne, měli bychom se do očkování třetí dávkou pustit," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz.

Očkování je obecně kontroverzním tématem, které rozděluje společnost na tři tábory – někteří lidé ve vakcinaci problém nevidí, jiní očkování zásadně odmítají a najdou se i tací, kteří k němu mají neutrální postoj. V souvislosti s dávkami vakcíny se již několik týdnů řeší, zda lidem aplikovat kvůli postupnému ubývání protilátek v těle třetí dávku očkovací látky, a posílit tak imunitu před vysokým rizikem nákazy koronavirem.

Ve světě k tomuto kroku už přistoupil Izrael a také Chile, v následujících týdnech se přidá Rakousko a Spojené státy americké. V obou zemích ale půjde jen o specifickou skupinu lidí starších 65 let a pacienty s přesně definovanými zdravotními problémy. "Myslím si, že podle dat, která jsou dostupná z Izraele, je to namístě. Zatím nejsem názoru, že by to bylo nutné u celé populace plošně, ale u osob s defekty imunity samozřejmě ano. Ale ještě bych počkal na výsledky velké britské studie, které by měly být k dispozici někdy na přelomu srpna a září," řekl epidemiolog Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz.

Podle renomovaného profesora imunologie z Akademie věd Václava Hořejšího na to není v odborných kruzích úplně jednotný názor. "Na jedné straně časem určitě účinnost očkování klesá, zvláště třeba u lidí, u kterých ani po dvou dávkách nebyla ta ochrana silná. To považuji za logický argument. Nicméně zatím není žádný důkaz, že těm lidem slábne ochrana. Nesmí se to zaměňovat za pokles hladiny protilátek. Kromě protilátek máme ještě tzv. paměťové B-lymfocyty, což jsou buňky, které produkují protilátky – když tam není patogen, jsou někde schované v kostní dřeni a tak dále. Jakmile se organismus setká znovu se stejným mikroorganismem/virem, tak se rychle aktivují a během krátké doby začnou produkovat velké množství protilátek," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz s tím, že i tímto způsobem jsme chráněni, což je dlouhodobě hlavní způsob ochrany,

"Zatím není žádný důkaz, že například lidé očkovaní před půl rokem začínají být náchylní k onemocnění – ne pouze k infekci, která nepřináší žádné potíže. Až se ukáže, že to opravdu takto slábne, tak bychom se do očkování třetí dávkou měli pustit. Ve světovém měřítku je názor, že místo toho, abychom dávali třetí posilující dávku vakcíny, měli bychom ty »nadbytečné« dávky poskytnout zemím, které zatím dostatečně proočkované nejsou. V zájmu celého světa je, aby bylo co nejvíce lidí proočkováno globálně – tím se omezí možnost, že se budou tvořit nějaké nebezpečnější varianty," dodal uznávaný imunolog pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.