Cestování jako riziko šíření viru: Nová varianta nemusí nic znamenat, míní imunolog. Uvedl, kdy by nastal problém

Cestování - Ilustrační snímek
Cestování – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 23. 8. 2021

Cestování do zahraničí a letní dovolené ještě pokračují, i když se konec prázdnin blíží. Vznikají obavy z toho, co mohly výjezdy lidí za hranice České republiky napáchat v souvislosti s výskytem neznámých mutací a variant. "Nové varianty virů vznikají a pravdou je, že nejvíce v zemích, kde je teď pandemie v plném proudu – tedy v některých asijských státech nebo také v málo proočkovaných zemích. Skutečnost, že by se u nás objevila nějaká nová varianta, ještě nemusí nic znamenat. Dají se odlišit, protože jsou rozpoznatelné svým genetickým kódem, tudíž se dají poznat, vysvětlil profesor imunologie Václav Hořejší (71) pro ŽivotvČesku.cz.

K včerejšímu dni 22. srpna zůstává počet plně očkovaných na čísle 5 511 825 (lidé se všemi potřebnými dávkami) – což činí podíl 54,9 procent. Nejvíce plně vakcinovaných osob spadá do věkové kategorie 45 až 49 let, je jich 562 212. Naopak nejméně plně očkovaných je evidováno mezi dětmi do 17 let. Nevýkonnějším očkovacím místem zůstává i nadále Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) v Praze, kde za týden zdravotníci odbavili dávkou vakcíny 18 213 lidí.

Rizikové zůstává během ještě stále probíhajících letních prázdnin cestování do zahraničí. Ministerstvo zahraničích věcí informuje Čechy prostřednictvím mapy cestovatele o zemích světa a míře rizika nákazy koronavirem, která v nich hrozí. Hrozbou zůstávají i nadále neznámé mutace.

"Nové varianty virů vznikají a pravdou je, že nejvíce v zemích, kde je teď pandemie v plném proudu – tedy v některých asijských státech nebo také v málo proočkovaných zemích. Skutečnost, že by se u nás objevila nějaká nová varianta, ještě nemusí nic znamenat. Dají se odlišit, protože jsou rozpoznatelné svým genetickým kódem, tudíž se dají poznat. Ale nemusí to znamenat, že jsou tyto varianty opravdu horší – to znamená, že by kupříkladu více odolávaly těm protilátkám vyvolaným očkováním nebo byly ještě nakažlivější než varianta delta," objasnil Václav Hořejší pro ŽivotvČesku.cz s tím, že by se měla dodržovat jistá pravidla v rámci prevence.

"Co se týká předběžné opatrnosti - by bylo dobré, kdyby se všichni lidé testovali, ti kteří přijedou z rizikového zahraničí. A to tím způsobem, aby se právě odhalily i varianty. Což se umí také jednoduchými testy a potom složitěji, sekvenováním podezřelých variant. Abychom alespoň věděli, pokud by se třeba objevila odněkud nebezpečná varianta a my bychom už měli informaci, že ji u nás máme, tak abychom po tom hned mohli »skočit«. Zatím nevíme o žádné takové variantě, která by byla natolik nebezpečná," dodal profesor imunologie pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.