Jana Maláčová se politicky vyslovila k uznávání protilátek. Jde to v Rakousku, podpořila bych to, říká

Ministryně Jana Maláčová.
Ministryně Jana Maláčová.
Foto: Se svolením Jany Maláčové
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 24. 8. 2021

Kolem uznávání protilátek jako tzv. bezinfekčnosti panuje v Česku bouřlivá debata. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34) se několikrát nechal slyšet, že mezi odborníky nepanuje shoda. Kolegyně z vlády, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (40), by protilátky uznávala. "Smyslem očkování je vytvořit si protilátky, pokud je někdo má z toho důvodu, že má za sebou nákazu, tak by uznávány být měly," uvedla ministryně pro ŽivotvČesku.cz.

Minulý týden informovala náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková, že diskuze kolem protilátek v Česku skončila a uznávány nebudou. Později to popřel premiér Andrej Babiš (66). "Paní náměstkyně Vašáková to nekomunikovala správně, správně komunikoval pan Vojtěch, to znamená, že to rozhodnutí není definitivní, debata bude pokračovat," vymezil se proti náměstkyni premiér s tím, že k definitivnímu závěru skupina expertů nedošla.

Téma uznávání protilátek v České republice do veřejného prostoru dostala právě rodina českého premiéra. Monika Babišová totiž v rozhovoru pro Blesk uvedla, že dceru Vivien není možné očkovat, protože podle lékařů má vysokou hodnotu protilátek. Od té doby Andrej Babiš několikrát uvedl, že si umí představit, že v Česku budou protilátky uznávány stejně, jako je tomu v Rakousku.

Šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace Petr Smejkal (49) uvedl, že postup Vivien Babišové není správný. "Touto cestou bych se nevydával. To vede k tomu, že lidé si každý měsíc nabírají protilátky a oddalují očkování. Jediným řešením je co největší proočkovanost populace. Zaznamenal jsem, že Vivien Babišová a Jaromír Jágr si nechali změřit protilátky, to ale bohužel není ten správný přístup. Mnoho lidí mi psalo, proč protilátky neuznáváme. Je to z několika důvodů. Jejich dynamika v každém lidském organismu je trochu jiná, všechny laboratoře by musely být standardizované. Nikde na světě není stanovena shoda, jaká hladina a na jak dlouho jsou protilátky bezpečné," vysvětlil Petr Smejkal pro ŽivotvČesku.cz.

Debata kolem uznávání protilátek se ale dál vede. Vstoupila do ní také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. "Přikláním se k tomu, abychom kopírovali rakouskou cestu. Smyslem očkování je vytvořit si protilátky, pokud je někdo má z toho důvodu, že má za sebou nákazu, tak by uznávány být měly. Na straně druhé je to tak odborná záležitost, že definitivní posouzení bych nechala na expertech. Politicky bych ale uznávání podpořila stejně, jako je to v Rakousku," řekla ministryně pro ŽivotvČesku.cz a dodala, že je určitě správné, když i v září se budou občanům proplácet testy.

"Schválili jsme správnou cestu, já jsem dlouhodobou zastánkyní toho, aby i v září pokračovalo hrazení testů. Pokud se všude v Evropě situace zhoršuje a očkováno máme jen 5 milionů lidí, tak testování je správný směr," dodala výrazná tvář ČSSD pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.