Žalobce vrátil kauzu Čapí hnízdo policii. Vypadá to, že spravedlnost neměří všem stejně, říká Andor Šándor

Bezpečnostní expert Andor Šándor
Bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 31. 8. 2021

Státní zástupce vrátil kauzu Čapí hnízdo kriminalistům k doplnění vyšetřování. Důvodem jsou nové informace, které se objevily. Žalobci jde zejména o doplnění výslechů svědků. Podle bezpečnostního experta Andora Šándora (64) dlouhé vyšetřování celé kauzy vysílá špatný signál veřejnosti. "Ukazuje to, že lidé se v rámci justičního systému nemohou spolehnout na to, že soudy proběhnou relativně rychle, že věci jsou souzeny všem stejně," řekl Andor Šándor pro ŽivotvČesku.cz.

Kauza vyšetřování dotací kolem farmy Čapí hnízdo stále není u konce. Státní zástupce vrátil kauzu kriminalistům k doplnění. Žalobci jde o doplnění výslechů svědků. Lhůta pro zajištění důkazů je stanovena do poloviny září. Že se kauzu podaří uzavřít do sněmovních voleb (8. a 9. října), je krajně nepravděpodobné.

"Státní zástupce i v průběhu zpracování věci vyhodnocoval veškerá nová zjištění, které vyplývala jak z podání obhajoby, tak z informací, které se objevily ve veřejných sdělovacích prostředcích a dospěl k závěru, že některé informace mohou být pro další postup ve věci relevantní a je namístě se jimi blíže zabývat. Vyšetřování by mělo být doplněno zejména o výslechy svědků," sdělil novinářům mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Bezpečností expert Andor Šándor dlouhodobě upozorňuje na to, že veřejnost musí mít důvěru k fungování státu a justice. Pokud občan důvěru nemá, tak stát i justice ztrácí své místo.

"Nejsem právník, ale podle mě případ Čapího hnízda ukazuje, že spravedlnost není pro všechny vždy zajištěna stejným dílem. Ukazuje to, že lidé se v rámci justičního systému nemohou spolehnout na to, že soudy proběhnou relativně rychle, že věci jsou souzeny všem stejně. Já ten svazek neznám, ale soudím, že ten obecný příběh zdaleka není tak složitý, jak se státní zástupce snaží ukázat tím, jak tu celou věc není stále schopen rozhodnout. Nevím, co do této situace může vnést další svědectví. Toto protahování může vypadat jako účelové. Já netvrdím, že tomu tak je, ale na lidi to tak může působit. Spravedlnost má měřit všem stejně, někdo může říct, že jsem naivní, ale je to jeden z pilířů demokratického systému. Spravedlnost stát buď drží, nebo ho podkopává," řekl pro ŽivotvČesku.cz Andor Šándor a připomněl rok 2013, kdy došlo ke kontroverznímu zásahu na Úřadu vlády ČR.

"Státní zástupci by si měli uvědomit, co těmito rozhodnutími vyvolávají ve společnosti. Sešup tady vidíme od doby, kdy Šlachta s Ištvánem podnikli bombastický nájezd na Úřad vlády a nakonec z toho nebylo nic než kabelky paní Nagyové," připomněl bezpečnostní expert kauzu, která vyústila v pád vlády Petra Nečase.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.