Černá barva na cestovatelském semaforu se ruší. Mluvčí ministerstva upřesnila, co se mění pro očkované a lidi bez očkování

Cestování - Ilustrační snímek
Cestování – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 31. 8. 2021

Od středy se zruší seznam zemí s extrémním rizikem nákazy koronavirem, které byly na takzvané mapě cestovatele označeny černou barvou. Země se přesunou do tmavě červené kategorie. "Platí, že pro neočkované je od 1. září nejpřísnějším opatřením po návratu z tmavě červených zemí povinná samoizolace na pět dní zakončená negativním testem," řekla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Eva Davidová. Popsala také, na čem bylo rozhodnutí ohledně zrušení černé barvy na cestovatelském semaforu založeno.

Dosud ministerstvo zdravotnictví důrazně nedoporučovalo cestovat do zemí, kde vzniká extrémní riziko šíření mutací koronaviru. Ty byly na cestovatelském semaforu označované černou barvou a donedávna do nich spadalo například i turisticky velmi oblíbené Tunisko. Černá kategorie byla ale nyní zrušena, jak informovaly úřady na sociálních sítích.

"Všech sedm států, které byly doposud v černé kategorii, se přesune do tmavě červené kategorie v cestovatelském semaforu," řekla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Eva Davidová, kam budou nyní země zařazeny. Konkrétně jde o Brazílii, Kolumbii, Mozambik, Nepál, Peru, Paraguay a Tanzanii, kde se například nachází dovolenkový ostrovní ráj Zanzibar.

Opatření po návratu z tmavě červených zemí se netýkají lidí, kteří jsou plně očkováni nebo těch, kteří splňují období do 180 dní po prodělání onemocnění covid-19. "Pro návrat plně očkovaných z těchto zemí se nic nemění. Zároveň platí, že pro neočkované je od 1. září nejpřísnějším opatřením po návratu z tmavě červených zemí povinná samoizolace na pět dní zakončená negativním testem," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz Eva Davidová podmínky návratu do České republiky.

"Rozhodnutí bylo společným rozhodnutím ministerstva zdravotnictví a ministerstva zahraničních věcích. Jednak na základě toho, že se zvyšuje počet plně očkovaných a zadruhé se ukázalo, že povinná samoizolace a test po návratu je dostatečnou zárukou pro to, aby nedocházelo k masovému šíření viru v důsledku cestování," dodala mluvčí ministerstva zahraničních věcí pro ŽivotvČesku.cz, proč došlo ke zrušení černé kategorie v rámci cestovatelského semaforu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.